Foto: Kristaps Bardziņš
Šā gada vasaras nogale un rudens sākums latviešu mūzikā izvērties ražīgs – vairākām apvienībām izdoti jauni albumi, kā arī publiskoti sen gaidīti singli.

Turpinot iepazīstināt lasītājus ar jaunumiem vietējā mūzikas ainā, portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar pēdējo nedēļu laikā publiskotajiem skaņdarbiem.

Rudens sezonai sākoties, izdotas vairākas dažādos žanros tapušas dziesmas. Latviešu ģitārists Reinis Jaunais izsludinājis koncertturneju Eiropā, folkmūzikas apvienība "Tautumeitas" iedziedājusi skanīgu singlu, vietējie hiphopa mākslinieki Rolands Če un Viņa nākuši klajā ar jauniem un pārliecinošiem ierakstiem, savukārt garāžroka grupa "Nova Koma" un melanholiskā "Gatis Ziema un karaliskā dekadence" izziņojuši albumus.

Līksme, ceļošana un netradicionāla ģitārspēle

Foto: Publicitātes attēls

Pašmāju ģitārists Reinis Jaunais nesen publicējis video, kurā demonstrē netradicionālas ģitārspēles tehnikas pielietošanu savā mūzikā.

Video īsā laikā kļuvis populārs sociālajā tīklā "Facebook'', savukārt rudenī mūziķis plānojis sniegt koncertus dažādās Eiropas valstīs – oktobrī viņš koncertēs Krievijā, Nīderlandē un Igaunijā, novembrī – Baltkrievijā un Lielbritānijā. Nākamgad paredzēti koncerti Vācijā, Polijā un citās valstīs. Latviešu klausītājus Jaunais aicina uz koncertu 1. oktobrī Kaņepes Kultūras centrā, kurā uzstāsies arī viņa kolēģis no Turcijas – Volkans Inčuvezs.

Reinis Jaunais caur savu mūziku attēlo emocijas, kas radušās ceļojumu vai arī saviļņojošu dzīves notikumu iespaidā. Video dzirdamā mūzika ir līksmas emocijas attēlojums, kas cilvēkiem rodas skaistu dzīves mirkļu laikā, ballītēs un ceļojumos. Tāds pats arī ir dziesmas nosaukums – "Līksme". Video filmējis Artūrs Martinovs.

Dziesma ''Līksme'' iekļauta albumā "Gaišs'', kuru mūziķis izdevis ar grupu "Young & The Oak People" gada sākumā. Gada beigās, piedaloties dažādiem mūziķiem, šim albumam tiks izdots arī turpinājums – albums "Tumšs".

Pasaules tautu mūzika un tembrālā daudzveidība

Foto: Publicitātes attēls

Latviešu etnomūzikas grupa "Tautumeitas" laidušas klajā jaunu dziesmu "Ozols".

"Radot šo dziesmu, "Tautumeitas" ir izvēlējušās iet pilnīgi pretēju ceļu kā līdz šim. Grupa nerekonstruē tradicionālo repertuāru, bet komponē un rada jaunu mūziku, balstoties savas gaumes izjūtā. Dziesmā no tautas mūzikas dzirdamas tikai tautas melodijas intonācijas, kā arī tautas dziesmu teksts. Citādi – tajā dzirdami dažādu mūzikas stilu sakausējumi un muzikāli eksperimenti. Tomēr dziesmas spēks un odziņa ir skanīgais etno-dziedājums "Tautumeitu" izpildījumā," par dziesmu "Ozols" raksta grupas pārstāvji.

"Tautumeitas" mūziku rada sešas balsis un seši roku pāri, sevišķi tuva dalībniecēm ir tradicionālā dziedāšana, īpaši – daudzbalsība. Lielākā daļa no grupas "Tautumeitas" dalībniecēm apguvušas etnomuzikoloģiju, tāpēc mūzikā dzirdami motīvi no dažādu pasaules tautu mūzikas.

'Dienu no dienas mēs braucam'

Foto: Publicitātes attēls

Vietējais reperis Rolands Če izdevis otro videoklipu no nesen publicētā albuma "Nimfo" – dziesmu "Mēs braucam".

Albums šā gada 1. septembrī tika izdots hip-hopa mūzikas izdevniecības "Karaļūdens" paspārnē. Pašmāju mūzikas žurnālisti prognozē, ka "Nimfo" kļūs par vienu no spēcīgākajiem pretendentiem Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons" kategorijā "Hip-hop mūzikas albums".

Drīzumā gaidāma arī albuma "CD deluxe" versija, kurā līdzās albumā iekļautajām dziesmām pievienotas vēl trīs.

Mūsdienu garāžroka skanējums

Foto: Publicitātes attēls

Garāžroka trijotne "Nova Koma" nupat publicējusi debijas albumu "Mīlēt var tikai cilvēkus", kurā iekļautas deviņas dziesmas, ko grupa rakstījusi un pilnveidojusi kopš 2015. gada.

Albums rakstīts pašu spēkiem grupas mēģinājumu studijā šā gada pavasarī, kad tika izlaists arī pirmais singls un videoklips "Elizabete", kam jūlijā sekoja "Šķūnis".

Grupai raksturīgs jaudīgs skanējums un dalībnieku pilnīga atdeve katrā koncertā. Lai gan "Nova Koma" ir kādreizējās grupas "Dust Devil Drive" daļēja mantiniece, tā ieguvusi un attīstījusi jaunu veidolu, apvienojot blūzroku ar pankroku, nebaidoties pasmieties par sevi ar nenopietniem tekstiem un klišejām. Jaunie klausītāji koncertos tiek pārsteigti arī dažiem citu izpildītāju skaņdarbiem, kas plūstoši iestarpināti grupas repertuārā.

Kopš grupas pirmā koncerta 2015. gada maijā, "Nova Koma" uzstājusies daudzos Rīgas bāros un klubos, grupas tuvākie koncerti – 29. septembrī klubā "Debo" un "Teātra bārā" 21. oktobrī.

Albuma ierakstā piedalījies Reinis Indāns, miksēšana – Arturs Skutelis.

Ziema un skumīgais orķestris

Foto: Publicitātes attēls

Pašmāju mūziķis Gatis Ziema nule publiskojis singlu "Maskava" no savas grupas "Gatis Ziema un Karaliskā Dekadence" albuma "Pēdējā Derība – Pirmā daļa".

Albuma prezentācija gaidāma šā gada septembra mēneša otrajā pusē.

Apvienības daudzveidīgais skanējums veidots kā indīroka, progresīvā roka un folkroka sakausējums ar klasiskās mūzikas elementiem.

Uzlecošā latviešu repa zvaigzne

Foto: Kristaps Bardziņš

Viņa – Zelma Jēgere –, izdevusi savu otro singlu "Un nakts", kuram 28. septembrī publicēts arī to pavadošais video. Video veidojis Reinis Vilnis Baltiņš.

"Dziesmu uzrakstīju pavasarī – tas ir laiks, kad no romantiskām domām nav iespējams izvairīties", stāsta Viņa. "Dziesma ir par emociju virpuli, no kā izriet kaisle starp diviem cilvēkiem. Brīdī, kad viens no šiem cilvēkiem vēlas otru piesiet, kaisle pazūd."

"Un nakts" video kaisle un emocijas transformētas dejā, ko izpilda Zelma un Nauris Miķelis Goba.

Pirmo singlu – "Uguns" – māksliniece publicēja pagājušā gada novembrī. "Uguns" un dziesma "Un nakts" būs dzirdamas Viņas minialbumā.

Dziesmas autori – Zelma Jēgere un DJ Rudd, miksēja Andis Ansons un producēja DJ Rudd. "Un nakts" ierakstīta "Mute" Studijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!