Foto: Publictātes attēls

Kaņepes Kultūras centrā ar televīzijas tiešraidi "Rīga TV24" 27. septembrī plkst. 19.00 tiks atklāts 21. Rīgas Starptautiskais filmu festivāls "2Annas", kas šogad ar izvēlēto fokusa tēmu "Klejotāji" simboliski uzsāk klejojumus festivāla trešajā desmitgadē, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Kā sola organizatori, atklāšanas ceremonija būs audiovizuāls un informatīvs klejojums un piedzīvojums, ko baudīt varēs ne tikai festivāla viesi, bet arī "Rīga TV24" skatītāji, vērojot ceremoniju tiešraidē.

Atklāšanas vakarā apmeklētāji un skatītāji aicināti vērot mākslinieces Zanes Oborenko veidoto īsfilmu projekcijas – animācijas, ko māksliniece veidojusi smilšu animācijas tehnikā, atspoguļojot bēgļu pārvešanu mazās zvejnieku laiviņās no Kurzemes piekrastes uz Gotlandes salu Zviedrijā, ticības vadītu migrāciju uz Brazīliju un ceļā radīto industrializāciju. Savukārt par starptautisku festivālu nozīmīgumu šādu procesu atspoguļošanā ieskatu sniegs īpašais vakara viesis Erols Bilibani (Eroll Bilibani) no "DokuFest" Kosovā. Klejotāju virstēmu vakarā aktualizēs un plašākā kontekstā apskatīs arī viesis no ASV E.G. Beilijs (E.G. Bailey), kurš pasaules atzinību izpelnījies kā dinamisks un harizmātisks mutvārdu (spoken-word) mākslas inovators.

Katru gadu festivāls "2Annas" sniedz iespēju skatītājiem redzēt kādu īpašu kino klasikas darbu – šogad tas būs leģendārā Čārlija Čaplina "Imigrants", ko dzīvajā izpildījumā apskaņos flautiste Agnija Abramova, pianists Matīss Repsis un sitaminstrumentu mākslinieks Migels Hernandezs (Miguel Hernandez) no Latīņamerikas. Vakara noslēgumā par muzikālajiem klejojumiem rūpēsies dzejnieks un dīdžejs Sergejs Timofejevs.

Sešu dienu laikā – līdz pat 2. oktobrim – kino gardēžiem un interesentiem būs iespēja redzēt plašu Starptautisko un Baltijas valstu konkursa īsfilmu programmu, "2Annas" kuratoru un ārvalstu vieskuratoru veidotās fokusa programmas, Eiropas Kinoakadēmijas apbalvotās filmas un Oberhauzenas īsfilmu festivāla seansu, piedalīties diskusijās un sarunās, industrijas dienā un īpašajos notikumos. Galvenais festivāla notikumu centrs šogad ir Kaņepes Kultūras centrs, taču kino seansus apmeklētāji varēs baudīt arī "Kino Bize" un kinoteātrī "K.Suns", atsevišķi festivāla notikumi gaidāmi arī "Rīga TV24" studijā un "Nabaklab".

Līdzās vairāk nekā 30 kino seansiem, "2Annas" organizatori aicina piedalīties arī dažādos festivāla notikumos, kas tiek organizēti sadarbībā ar Radio NABA un interneta žurnālu "Satori.lv".

28. septembrī plkst. 18.00 "Nabaklab" notiks Radio NABA raidījuma "Vēstures ķīlis" diskusija "Klejotāji", kurā no antroploģijas un etnogrāfijas, vēstures un ikdienas ceļotāju skatpunkta mēģinās noskaidrot apstākļus, kas rada vēlmi vai nepieciešamību doties klejojumos, bet 29. septembrī plkst. 17.00 Kaņepes Kultūras centrā "Satori.lv" diskusija "Jaunie nomadi", kurā tiks šķetināti jautājumi par klejojumu nozīmi glabālajā sabiedrībā.

Festivāla trešajā dienā, 30. septembrī, no plkst. 10.00 Kaņepes Kultūras centrā notiks "2Annas" Industrijas diena, kur "Filmu izplatīšanas foruma" laikā notiks vieslektoru prezentācijas par auditorijas sasniegšanu, sociālo tīklu izmantošanu mārketingam un jaunām kino formām, kā arī paneļdiskusija "Filmu izplatīšana un mārketinga iespējas" un filmu "pitching" sesija. Ik vakaru Kaņepes Kultūras centrā notiks festivāla pasākumu vakara programma ar koncertiem, dīdžeju un vīdžeju spēlēm, sieviešu "stand-up" komēdiju un dejām.

Biļetes un abonementi pieejami – www.bezrindas.lv.

Plašāka informācija par programmām – www.2annas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!