Foto: Kristaps Ģelzis "Vakara pasaciņa"
Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā no 27. septembra līdz 18. oktobrim Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "Tête-à-Tête" ietvaros būs skatāma izstāde "Gaisma kabeļa galā. Latvijas māksla digitālajā laikmetā", kas veidota no Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja valsts kolekcijas, portālu "Delfi" informēja fonda pārstāve Inga Vasiļjeva.

Izstādē būs pārstāvēti 25 mākslinieku ikoniski darbi, kas publiskai apskatei nav bijuši pieejami jau gadiem, pat gadu desmitiem.

"Izstādes vadmotīvs ir piederība tā saucamajam digitālajam laikmetam, tā tēmām, paradoksiem un strupceļiem. Vai zinājāt, ka cilvēks dušā var neskaitāmas reizes pazust kā migla un uzrasties atkal? Vai zinājāt, ka mobilais tālrunis, lidojot pa apli, veido skaistu gaismas kontūru? Vai zinājāt, ka trolejbusa gala punktu var salocīt kā papīra kubiņu? ...." par izstādes ieceri stāsta kuratore Helēna Demakova.

"Plānojam, ka Latvijas laikmetīgās mākslas muzejs savas durvis vērs 2021. gadā, taču ir svarīgi, ka topošā laikmetīgās mākslas muzeja kolekcija ir pieejama apskatei arī laikā, kamēr muzejs vēl tikai top. Ceram, ka daudziem šie darbi būs pārsteidzošs atklājums un piedzīvojums, īpaši jaunajai paaudzei, kuriem nav bijusi iespēja redzēt šīs kolekcijas darbus," atzīmē mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Katru izstādes dienu darbosies gids – kurators, kas palīdzēs jauno skatītāju grupām iepazīt izstādi. Papildu tam izstrādāts izglītojošs ceļvedis ar uzdevumiem, ar kuru palīdzību ikviens skolēns skolotāju vai vecāku pavadībā ir aicināts atklāt laikmetīgās mākslas un digitālā laikmeta sasauci.

Izstādē piedalās Ēriks Božis, Jay Chow, Evelīna Deičmane, Dace Džeriņa, Kristaps Epners, F5 (Līga Marcinkeviča, Ieva Rubeze, Mārtiņš Ratniks), Jānis Garančs, Kristaps Ģelzis, Ģirts Korps, Kristīne Kursiša, Maija Kurševa, Lev Manovich, Miks Mitrēvics, Anta Pence, Dita Pence, Monika Pormale, Krišs Salmanis, Rasa Šmite, Raitis Šmits, Alise Tīfentāle, Vilnis Vītoliņš, Mehrdad Yazdani un Armands Zelčs.

Foto: Anete Pence "Gaisma kabeļa galā"

2014. gadā Borisa un Ināras Teterevu fonds un "ABLV Charitable Foundation" nodibināja Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu ar mērķi par dibinātāju līdzekļiem partnerībā ar Latvijas Republikas valdību un Kultūras ministriju veikt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, nodrošināt muzeja darbību, pārvaldīšanu un attīstību, tostarp Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma veidošanu, uzturēšanu un attīstību, nodrošinot muzeja pieejamību sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!