Foto: LETA/publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka tās vadītājs Ansis Ataols Bērziņš izsludināts meklēšanā, folkloras kapela "Maskačkas spēlmaņi" nosvinējusi trejseptiņu gadu jubileju, portālam "Delfi" pavēstīja Bērziņš.

Folkloras kapela "Maskačkas spēlmaņi" darbojas kopš 1995. gada 16. septembra, tās pienesums Latvijas kultūras dzīvē ir simti koncertu, kāzu un citu pasākumu, kā arī 5 izdoti skaņu ierakstu albumi.

Jau kopš triju gadu jubilejas "Maskačkas spēlmaņi" iedibinājuši tradīciju svinēt tradicionālā izpratnē apaļas ansambļa dzimšanas dienas – trijnieka, nevis piecinieka daudzkārtņus. Lielākā daļa pēdējo jubileju tika atzīmētas, rīkojot svinīgus danču vakarus Mazajā ģildē, Rīgā.

2016. gada februārī kapelas vadītāju Ansi Ataolu Bērziņu Latvijas tiesas par dalību 2009. gada 13. janvāra protestā pie Saeimas notiesāja ar brīvības atņemšanu, tādējādi faktiski paralizējot kolektīva darbību. Tomēr, neskatoties uz to, kapelai izdeviess noorganizēt un nosvinēt jubilejas svinības šā gada 3. septembrī. Jubilejas ietvaros notika koncertseminārs Polockas universitātē un koncerts-sadancošana viesu namā Lepeļs rajonā. Svinībās bez "Maskačkas spēlmaņiem" piedalījās LU deju folkloras kopa "Dandari" (Rīga, Latvija), ģimeņu folkloras kopa "Pulkelis" (Paņevēža, Lietuva) un folkloras kopa "Варган" (Polocka, Baltkrievija).

"Visbiežāk izskanējušais novēlējums no viesu puses bija, lai pēc iespējas ātrāk absurdā vajāšana tiktu izbeigta un "Maskačkas spēlmaņu" vadītājs varētu atgriezties dzimtenē un atsākt pilnvērtīgi dzīvot un strādāt," raksta folkloras kapelas pārstāvji.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē Ansis Ataols Bērziņš tika notiesāts ar reālu brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem par dalību 2009. gada 13. janvāra grautiņos Vecrīgā. Iepriekš Bērziņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu. Šobrīd Ansis Ataols Bērziņš atrodas ārpus Latvijas. Savukārt portālā "Change.org" tiek vākti paraksti Anša Ataola Bērziņa atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!