Foto: Memoriālo muzeju apvienība
Andreja Upīša memoriālajā muzejā no 9. septembra līdz 20. decembrim būs aplūkojama diriģenta un komponista Leonīda Vīgnera 110. jubilejai veltīta izstāde "Mūzikas caurvīts mūžs", portālu "Delfi" informē memoriālo muzeju apvienības pārstāve Sandra Zobena.

Izstāde ir cikla "Dzīves telpa. Nams Brīvības ielā 38 – ievērojamu personību mājvieta gadsimta šķērsgriezumā" turpinājums.

Šogad aprit 105 gadi, kopš staltais nams grezno Brīvības un Elizabetes ielu stūri (Brīvības iela 38). 1911. gadā to pēc arhitekta Ernesta Poles projekta būvēja Rīgas IV Savstarpējās kredītsabiedrības bankas vajadzībām.

Ilgo gadu gaitā namu apdzīvojuši daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki. No 1936. līdz 1940. gadam šeit dzīvo pēdējais Latvijas brīvvalsts prezidents Alberts Kviesis, no 1919. līdz 1935. gadam – vairākkārtējais Latvijas Ministru prezidents Marģers Skujenieks, mākslinieki Romans Suta un Aleksandra Beļcova, grāmatizdevējs Jānis Rapa, diriģents Leonīds Vīgners, dzejniece Aspazija, diriģents Arvīds Jansons ar sievu Iraīdu un dēlu Marisu, gleznotājs Augusts Annuss, politiķis Jānis Annuss u.c.

Šodien ēka pazīstama kā eksprezidentu nams, pirmajā stāvā izvietojusies banka un aptieka, otrajā – banka. Trešajā stāvā no 1951. līdz 1970. gadam dzīvoja rakstnieks Andrejs Upīts.

Diriģents un komponists Leonīds Vīgners šīs mājas 5. dzīvoklī dzīvojis mazliet vairāk nekā gadu – no 1932. gada 8. janvāra līdz 1933. gada 7. februārim.

Leonīdam Vīgneram veltītajā izstādē eksponētas fotogrāfijas un piemiņas lietas no viņa ģimenes personiskā arhīva, kas šogad nodots Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumam.

Izstādes autore Ināra Odiņa, mākslinieks Ints Sedlenieks

Muzejs atrodas Rīgā, Brīvības ielā 38–4. Atklāšana 9. septembrī plkst. 17.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!