Foto: Publicitātes attēli
Desmitgades jubilejā "ABLV Charitable Foundation" rīkos starptautisku mākslas simpoziju "Cross-training: 10 vingrinājumi ceļā uz muzeju" ar mākslinieku un mākslas vēsturnieku, pasaules nozīmes mākslas centru pārstāvju un neatkarīgu kuratoru dalību, portālu "Delfi" informē fonda pārstāvji.

No 8. līdz 9. septembrim Kaņepes Kultūras centrā notiks lekcijas, paneļdiskusijas, meistardarbnīcas, portfolio "fiksie randiņi" un mākslinieku prezentācijas par pārmaiņām, kādas informācijas pārsātinātais laikmets ir ienesis mākslas institūcijās.

Pasākuma programma un pieteikšanās – simpozija mājaslapā. Vietu skaits ierobežots.

"Simpozija nosaukums aizgūts no sporta terminoloģijas. Labākam rezultātam, īpaši profesionālajā sportā, pielietotā "cross training" metode paredz vingrinājumu kompleksus no citām sporta disciplīnām, kas nav sportista pamata disciplīna. Dalībniekus aicināsim "iejusties vienam otra ādā", izvairoties no hermētiski noslēgtām pieredzēm un hierarhiskiem piemēriem," saka simpozija kurators Kaspars Vanags.

"Simpozija mērķis ir kopā ar esošajiem un potenciālajiem "ABLV Charitable Foundation" sadarbības partneriem runāt par mūsu atbalsta programmām mākslas un kultūrizglītības jomās, domājot par nākotnes lielāko ieceri – Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju," akcentē "ABLV Charitable Foundation" valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve.

"Mūsu redzējumā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejam ir jākļūst par vietējā un starpreģionālā līmeņa sadarbības platformu, kas veicinātu Latvijas mākslas dzīves daudzveidību, starptautisko dimensiju un pieejamību sabiedrībai. Lai to veicinātu jau tagad, piedalīties simpozijā esam aicinājuši gan Latvijas mākslas kopienu, gan starptautiskas nozīmes mākslas centru pārstāvjus," stāsta Zilgalve.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja uzzināt par aktualitātēm Baltijas valstu un citu reģionu mākslas dzīvē: par Modernā mākslas centra būvniecību Viļņā; par izstāžu, pētniecības un restaurācijas centru Milānā, kura darbības fokusā ir atbalsts mākslas privātkolekciju īpašniekiem; par TEC rekonstrukciju mākslas izstāžu zāles vajadzībām Maskavā, ko sev veic "V-A-C Foundation". Par novatorisku pieeju darbam ar ekspozīciju un krājumiem stāstīs darbinieki no "Cartier" laikmetīgās mākslas fonda Parīzē, Modernās Mākslas muzeja Varšavā un laikmetīgās mākslas centra SALT (Stambula, Ankāra). Te būs pārstāvis arī no Vācijas nozīmīgākās izstādes "documenta".

Priekšlasījumos autori vērtēs gan muzeju spēju reaģēt uz māksliniekiem arvien ierastāko praksi darboties sociāli paplašinātā mākslas laukā, gan runās par privāto iniciatīvu un valsts sektora mijiedarbības ietekmi uz plašākiem kultūras procesiem. Īpaša uzmanība tiks pievērsta arī problēmām, kas saistītas ar muzeju kā kultūrvēsturiskās atmiņas institūciju. Paneļdiskusijās dalībnieki vērtēs vietas un piederības aspektus muzeju kolekcijās.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju, par kura arhitektonisko veidolu konkursa kārtībā izraudzīts arhitektu biroja "Adjaye Associates" un AB3D izstrādātais mets, paredzēts atklāt 2021. gadā. Ieceres īstenošanai ir izveidots Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds. To 2015. gadā dibinājuši "ABLV Charitable Foundation" un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlot 30 miljonu eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!