Foto: Publicitātes attēls

Dailes teātris jaunajā sezonā, kas sākies 31. augustā ar bērniem veltītā darba "Toma Sojera piedzīvojumi" pirmizrādi, mēģinās skatītājiem sarūpēt pēc iespējas dažādāku un interesantāku repertuāru, preses konferencē žurnālistiem stāstīja teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers.

Viņš minēja, ka Dailes teātris par pagājušo sezonu saņēmis 15 "Spēlmaņu nakts" nominācijas, kas teātri ierindo otrajā vietā. "Tas nav slikti, bet gribas vēl labāk," piebilda Džilindžers.

No aprīļa Dailes teātra štata sastāvā atgriezusies aktrise Rēzija Kalniņa, kura teātra jaunajā sezonā būs redzama ne tikai kā aktrise, bet arī režisore, jo viņa Mazajā zālē veidos izrādi "Fantāzijas mērce jeb Kad Dievam jāsmejas".

Teātra jaunā sezona tiks sākta 31. augustā ar izrādi bērniem "Toma Sojera piedzīvojumi", ko iestudējis režisors Dmitrijs Petrenko. Teātra mākslinieciskais vadītājs akcentēja, ka Petrenko pagājušā gada "Spēlmaņu naktī" tika atzīts par labāko bērnu izrāžu režisoru, tāpēc ir ticība un cerība, ka viņš var uzrunāt bērnu auditoriju Dailes teātrī. Savukārt galveno lomu atveidos aktieris Lauris Dzelzītis, kurš pierādīs, ka ir neaizstājams, pauda Džilindžers.

Petrenko, stāstot par savu izrādi, minēja, ka viņam patīk darba materiāls, jo tas ir par laiku, kad bērniem nebija nekādu dižo lietu, ar ko spēlēties. Bērniem bija vien viņu iztēle. "Es gribētu dzīvot kā bērns tajā laikā. Ja skatītājs šajā izrādē piedalīsies ar savu iztēli, tad būsim savu mērķi sasnieguši," sacīja režisors.

Savukārt jau septembrī uz lielās skatuves pirmizrādi piedzīvos Džilindžera iestudējums "8 mīlošas sievietes". Režisors bilda, ka sākotnēji iestudējums bija iecerēts kā kriminālkomēdija, bet darba gaitā tapa "diezin vai par kriminālkomēdiju". Tā būšot izrāde par sieviešu izmisumu un vientulību, tā būs taustīšanās pa sieviešu dvēseļu tumšajiem kambariem. Izrādē spēlēs astoņas izcilas aktrises – Rēzija Kalniņa, Lilita Ozoliņa, Vita Vārpiņa, Indra Briķe, Kristīne Nevarauska, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Dārta Daneviča un Lelde Dreimane.

Foto: LETA

Dailes teātrī uz lielās skatuves ar izrādi "Peldošie-ceļojošie. 2. daļa" debitēs režisors Vladislavs Nastavševs. Džilindžers pauda prieku par to, ka režisors piekritis iestudēt izrādi uz tik lielas skatuves, piebilstot, ka Nastavševs pēdējās divas sezonas atzīts par labāko lielo zāļu režisoru. "Tas ir neprognozējami, kas sanāks, bet es zinu, ka viss izdosies," pārliecībā pauda teātra mākslinieciskais vadītājs.

Savukārt Nastavševs informēja, ka izrāde "Peldošie - ceļojošie. 2.daļa" būs turpinājums Jaunajā Rīgas teātrī iestudētajai izrādei "Peldošie - ceļojošie. 1.daļa", līdz ar to šī būs iespēja uzzināt par tēlu tālākajām gaitām.

Nākamā gada sākumā teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos izrāde "Doriana Greja portrets", kuru iestudēs režisore Laura Groza-Ķibere. Viņa galvenajām lomām izraudzījusies aktierus Daini Grūbi un Juri Žagaru. Pati režisore skaidroja, ka ir pagājuši trīs gadi, kopš pēdējo reizi konfrontēti abi aktieri. Izrāde risinās skaistā cilvēka tēmu, viņa norādīja.

Foto: LETA

Savukārt martā skatītāju vērtējumam tiks nodota Džilindžera iestudētā drāma "Hercogs", kurā titullomu atveidos Artūrs Skrastiņš. Tāpat pavasarī pie skatītājiem nonāks režisora Rolanda Atkočūna izrāde "Karmena", kurā galveno lomu atveidos Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Dailes teātris neiztiks arī bez ierastā Vecgada koncerta, kura pirmizrāde notiks 16. decembrī, un koncertu iestudēs režisors un Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. Savukārt teātra jaunā sezona tiks noslēgta ar jau par tradīciju kļuvušo "Spanovska ballīti".

Teātra Mazajā zālē jaunās sezonas pirmā pirmizrāde notiks jau 18. septembrī, un tā būs režisora Genādija Ostrovska iestudētā psiholoģiskā drāma "Mīļākais". Šajā izrādē teātrī debitēs Elīna Vaska, kuru skatītāji iepazina no spēlfilmas "Es esmu šeit". Režisors stāstīja, ka viņam Vaska iepatikusies, tādēļ izraudzījies viņu arī savai izrādei. Viņš ir pārliecināts, ka Vaskai noteikti ir liela nākotne kino, bet to, vai tāda ir arī teātri, rādīs laiks.

Foto: LETA

Režisors Mihails Gruzdovs Mazajā zālē iestudēs izrādi "Klusā daba ar resno puisēnu", kas pirmizrādi piedzīvos novembrī, bet pēc Rēzijas Kalniņas iestudētās izrādes "Fantāzijas mērce jeb Kad Dievam jāsmejas" pirmizrādes nākamā gada martā vēl viena pirmizrāde būs gaidāma maijā, un tā būs vācu režisora Franka Heuela veidotā izrāde "Uzvarētājs var būt tikai viens".

Kamerzālē pirmā pirmizrāde notiks novembra beigās, un tā būs Dmitrija Petrenko iestudētā izrāde "Brutāls un dēls", februārī sekos režisora Mārtiņa Eihes iestudējums, aprīlī Intars Rešetins kā režisors piedāvās iestudējumu "Mūsējās", maijā pirmizrādi piedzīvos Gundara Silakaktiņa iestudējums "Mizerija" un Grozas-Ķiberes iestudējums "Šaubas".

Jaunajā sezonā, attīstot Dailes teātra mākslas telpas "Brīvības 75" ideju, tajā vienosies vairāki ārpusrepertuāra un attīstības projekti – turpināsies lekciju cikls "Dailes teātra mācību stundas", plānotas četras vērienīgas izstādes, kā arī tiks rīkotas radošās darbnīcas bērniem. Arī šajā sezonā notiks Dailes teātra izrāžu skate.

Pirmā izstāde mākslas telpā "Brīvības 75" būs skatāma no 20. septembra līdz 11. decembrim, un tā būs mākslinieces Elitas Patmalnieces personālizstāde "Viena tāda. Elita".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!