Foto: Publicitātes attēls

Šā gada 18. augustā tiks atklāta mākslinieku apvienības "Trihars" izstāde "RAM" jeb "Randon Access Memories". Tā ir trešā audiovizuālo mākslinieku apvienības izstāde un norisināsies no 18. augusta līdz 4. septembrim "RIXC" galerijā (11. Novembra krastmala 35). Atklāšana paredzēta pulksten 19:00, atklāšanā notiks arī mākslinieku audiovizuālā performance.

Eksperimentāli audiovizuālā datorgrupa/mākslinieku apvienība "Trihars" šobrīd darbojas ekotehnoloģiju laukā, liekot cilvēkiem apzināties, ka datorvide un vide, tās populārajā nozīmē, nav nemaz tik šķirtas. Izstādē "RAM" "Trihars" piedāvā darbus, kas aktualizē kādu pēc mākslinieku domām būtisku problēmu – datu glabāšanas paradumus, mākslīgā intelekta un cilvēka attiecības, kā arī nākotnes risinājumus meža ekobalansam. Katrs darbs ietver atmiņu tēmu – bijušu vai mehāniski radītu. Izstāde ir aktuāla kā nepieredzējušam skatītājam, tā arī cilvēkiem, kas orientējas mediju mākslā. Izstādē apskatāmie darbi rosinās uz pārdomām par attiecībām ar tehnoloģijām, uzsvaru liekot uz datu glabāšanu un drošību. Zinātājiem katrs izstādes darbs ir jauns iemesls diskusijām par jauno mediju mākslu un tās skartajiem problēmlaukiem. 


Riharda Vītola darbs "Woodpecker" pēta komunikāciju, kas mežā norisinās starp putniem, kokiem un insektiem. Izstādē mākslinieks apskata vai dažas no putnu sugām ir iespējams aizvietot ar mākslīgajām, tādējādi saglabājot dabisko balansu mežā, pat ja putni nākotnē iznīks. Darbs ir balstīts zinātniskos rakstos, kas aplūko augus, kuri pārtiek no insektiem, putnu sugu izzušanu, kā arī to ietekmi uz insektu populāciju un mežu.

Pētera Riekstiņa darbs "Atpakaļ gaismā" darbojas ar izmestu datu atjaunošanu un to pielietošanu mākslas praksē. Cilvēkiem ir maldinošs uzskats, ka datora faili ir viegli iznīcināmi. Patiesībā, pat ja esat formatējis cieto disku, ir iespējams iegūt neparedzami daudz informācijas – attēlus, video, skaņas failus, teksta dokumentus un jebko citu, ko diska īpašnieks apzināti vai neapzināti ir glabājis. Diskus mākslinieks pērk lombardos, lai varētu pierādīt, ka viņš nav zadzis ne diskus, ne tajos atrodamos failus. Darbu uzdevums ir likt cilvēkiem atbildīgi izturēties pret savu digitālo īpašumu. Galvenias mērķis ir iegūtos datus izmantot mākslinieciskā veidā, saglabājot bailes cilvēkos par to, ko kāds varētu izdarīt, ja dati nonāktu nepareizās rokās.


Kristapa Bitera interaktīvā instalācija "flow_prototip_0.0.1" ir eksperimentāls prototips algoritmiskas skaņas/mūzikas ģenerēšanai iesaistot mākslīgā intelekta algoritmus. Savā darbā autors eksperimentē ar mākslīgā intelekta algoritmiem, meklējot jaunas noskaņas mūzikā, skaņās, kā arī dejā. Šī instalācija ir prototips ierīcei, kuras mērķis ir arī nonākt cilvēkiem pieejamā formā kā masu produktam. Instalācija mācīsies no cilvēka mijiedarbības ar to, kā neizdzēšama sastāvdaļa paliekot ģenerētās skaņas atmiņā.



Trihara izstādes atklāšanu turpinās mākslinieku audiovizuālā performance. Atklāšana norisināsies plkst. 19:00, bet performance – plkst. 20:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!