Foto: Publicitātes attēls

Atzīmējot Polijas animācijas tradīciju 60. gadadienu, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) 1. stāva izstāžu zālē 3. augustā plkst. 17:00 tiks atklāta multimediāla Polijas mākslinieku viesizstāde "Reiz sensenos laikos. Poļu animācijas māksla" ("Once Upon a Time. Art of Polish Animation").

Poļu animācijas mākslas izstāde "Reiz sensenos laikos. Poļu animācijas māksla " ir starptautisks projekts, un tā kurators ir Gdaņskas Tēlotājmākslas akadēmijas profesors, gleznotājs, tēlnieks, plakātu grafikas dizainers un rokmūziķis Kristofs Staņislavkis.

"Ir pagājuši 60 gadi, kopš tika radīts pirmais poļu animācijas skolas meistardarbs – Jana Lenicas un Valeriana Borovčika filma "Once Upon a Time". Šī animācijas filma guva plašu rezonansi un būtiski ietekmēja Eiropas kultūras telpu 1956. gadā, kad Polijā sākās antikomunistiskā sacelšanās. Ceļojošās izstādes projekta pamatā ir atziņa, ka poļu animācijas spēks vienmēr ir bijis cieši saistīts ar tās radītāju daudzpusību un veiksmīgo mākslas žanru sasaisti. Cauri laikiem Polijas mākslinieki bijuši un ir ne tikai animatori, bet arī gleznotāji, grafikas dizaineri un skulptori, ko parādīsim arī šajā izstādē," stāsta Staņislavkis.

Ekspozīcijā apskatāmās 60 animācijas filmas ir gan pagājušā gadsimta 50. un 60. gadu meistardarbi, gan jaundarbi, kas radīti pēdējā desmitgadē. Izstāde dabiski papildina projekta galveno ideju par mākslas žanru sinerģiju, un tajā būs skatāmas arī gleznas, zīmējumi, plakāti, tēlniecības darbi un skulptūras, kā arī instalācijas un citas mākslas formas, ko pēdējo 60 gadu laikā radījuši vairāk kā 20 poļu mākslinieki.

Izstāde apskatāma līdz 24. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!