Foto: Publicitātes attēls
Nupat noslēgusies projektu atlase dalībai Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā, kas šogad notiks no 7. līdz 11. septembrim.

Šogad forumā piedalīsies 25 projekti, pārstāvot 16 valstis – Baltijas valstis, Ukrainu, Baltkrieviju, Gruziju, Vāciju, Bulgāriju, Dāniju, Somiju, Krieviju, Franciju, Lielbritāniju, Zviedriju, Slovākiju un Čehiju. Starptautisku televīzijas ekspertu un filmu fondu pārstāvju vērtējumam Rīgā tiks piedāvātas topošās filmas par bezbailīgiem jauniešiem, kas rāpjas augstākajās Krievijas celtnēs un torņos bez jelkādiem drošības līdzekļiem; par sieviešu cietumu Baltkrievijā; vīru paradīzi Krievijā – garāžu; piedošanu kara noziedzniekiem, Ukrainas jaunajiem zinātniekiem – mušu pētniekiem un citām tēmām.

Latviju Baltijas jūras dokumentālajā forumā pārstāvēs četri projekti – dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka Latvijas portrets bērnu acīm; Lailas Pakalniņas ceļojums plastmasas karotei pa pēdām, kas top sadarbībā ar producentiem Igaunijā un Lietuvā; apjomīgs veltījums Baltijas valstu kino jaunajam vilnim Kristīnes Briedes un Audriusa Stoņa režijā, kā arī studijā "Ego Media" topošā filma par skandalozo krievu mākslinieku Pjotru Pavļenski, kas izmanto savu ķermeni, radot pret politisko iekārtu vērstas performances.

Foto: Kristīne Briede. Andrius Stonis ar Herca Franka kameru.

Dalība projektu tirgū profesionāļiem palīdz piesaistīt līdzfinansējumu filmu producēšanai, kā arī nodrošināt pabeigto filmu demonstrēšanu starptautiskajai auditorijai. Ik gadu filmu projektus vērtē 14 līdz 16 eksperti, tostarp ARTE, MDR, YLE, BBC pārstāvji. Pirms projektu tirgus filmu profesionāļi piedalās īpašos sagatavošanas kursos, ko vada starptautiski atzīti dokumentālā kino eksperti un pieredzējuši producenti.

Foto: Kristīne Briede uzņemšanas laukumā

Skatītājiem gan Rīgā, gan Latvijas reģionos forums piedāvās dokumentālo filmu programmu "Ārpus labā un ļaunā". Notiks arī diskusijas ar filmu pārstāvjiem.

Forums ir nozīmīgākais dokumentālajām filmām veltītais projektu tirgus Baltijas valstīs, kas ik gadu Rīgā pulcē vairāk kā 100 profesionāļus, bet skatītājiem Latvijā piedāvā iepazīties ar ievērojamām pēdējo gadu filmām. Pasākumu organizē Nacionālais Kino centrs, tas notiks jau divdesmito reizi.

Detalizētāka informācija par filmu programmu būs pieejama augusta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!