Foto: AFP/Scanpix
Kritiķu lutināts, skatītāju mīlēts un industrijas cienīts – tāds ir 9. jūlija jubilārs, amerikāņu aktieris Toms Henkss, kurš šogad svin 60. dzimšanas dienu.

Henkss ir ne tikai viens no talantīgākajiem, bet arī komerciāli ienesīgākajiem Holivudas aktieriem – šobrīd ceturtā vislabāk apmaksātā ekrāna zvaigzne Ziemeļamerikā. Viņam joprojām pieder kinoindustrijas rekords – divi "Oskari" par galveno lomu pēc kārtas – 1993. un 1994. gadā. Savas karjeras laikā prestižajam apbalvojumam aktieris bijis nominēts piecas reizes, tāpat viņa kontā ir četri "Zelta globusi", Britu filmu akadēmijas (BAFTA) balva un daudzi citi apbalvojumi. Henksam raksturīgi filmās atveidot "parasto cilvēku", kurš iekļūst neparastās situācijās.

2002. gadā Toms Henks saņēma Amerikas Filmu Institūta balvu par mūža ieguldījumu. Tobrīd aktierim bija 46 gadi un viņš jaunākais aktieris, kurš ir saņēmis šo pagodinošo apbalvojumu.Balvu Tomam Henksam pasniedza režisors Stīvens Spīlbergs, ar kuru kopā tapuši vairāki no spilgtākajiem aktiera ekrāna tēliem.

Kino mīļiem atgādinām astoņas "Oskara" balvu saņēmušās vai "Oskariem" nominētās filmas, kurās galveno lomu spēlē Toms Henkss.

'Lielais' ('Big')

Foto: Publicitātes attēls

Stāsts par puiku, kura lielākā vēlēšanās – būt lielam – brīnumaini piepildās, un vienas nakts laikā jaunais zēns iegūst pieauguša vīrieša veidolu.

Penijas Maršalas režisētā kinolente ir komisks un romantisks vēstījums par cilvēku savstarpējām attiecībām un dzīvesprieku – to, kā pieaugušiem cilvēkiem bieži trūkst visvairāk.

1988. gada filma nopelnīja divas "Oskara" balvas nominācijas, to skaitā – Henksam kā labākajam aktierim.

'Filadelfija' ('Philadelphia')

Foto: Publicitātes attēls

Pirmā filma, par kuru Toms Henkss saņēma "Oskara" apbalvojumu, ir 1993. gada "Philadelphia". Tajā aktieris spēlē ar AIDS sirgstošu advokātu, kurš iesūdz tiesā uzņēmumu, kas viņu atlaidis.

Aizkustinošo un būtisko drāmu par līdztiesību un iecietību Kinoakadēmija nominēja piecās kategorijās, no kurām "Oskaru" piešķīra divās – par labāko mūziku, ko filmai sarakstīja leģendārais mūziķis Brūss Springstīns, un – par labāko galvenās lomas atveidotāju.

'Forests Gamps' ('Forrest Gump')

Foto: Publicitātes attēls

"Forrest Gump" pēc iznākšanas 1994. gadā strauji kļuva par neatņemamu populārās kultūras daļu, un tās ainas, citātus, tēlus vai mākslinieciskos paņēmienus joprojām ierindo dažādos "visu laiku labākais" sarakstos.

Filmā galvenais varonis, vientiesīgais Forests Gamps, neapzināti vai negribīgi nokļūst būtiskos vēsturiskos notikumos, taču kinolentes kodolu veido vēstījums par mīlestību un labestību.

Filma saņēma sešus "Oskarus", to skaitā – Henkss par Foresta Gampa lomu.

'Rotaļlietu stāsts' ('Toy Story')

Foto: Publicitātes attēls

Viena no viszināmākajām animācijas filmām, turklāt – pirmā, kas pilnībā veidota ar datorprogrammām, "Rotaļlietu stāsts", vēsta par kāda zēna rotļlietu savstarpējām attiecībām, draudzību un uzticību. Jāpiemien, ka filmas galvenā varoņa, kovboja Vudija balsi ierunājis Toms Henkss.

Filma nominēta trijām "Oskara" balvām, kā arī saņēmusi īpašo balvu par izciliem sasniegumiem animācijā.

'Apollo 13' ('Apollo 13')

Foto: Publicitātes attēls

Vēl viena 1995. gada filma – "Apollo 13" – nopelnīja divas "Oskara" statuetes no kopā deviņām nominācijām. Henkss filmā spēlē pieredzējušo astronautu Džimu Lovellu, pēc kura grāmatas filma uzņemta.

Filma vēsta par to, kā astronautu komanda cenšas izdzīvot pēc tam, kad viņu misija uz Mēnesi cieš neveiksmi.

'Glābjot ierindnieku Raienu' ('Saving Private Ryan')

Foto: Publicitātes attēls

Stīvena Spīlberga režisētā 1998. gada kara drāma "Glābjot ierindnieku Raienu" vēsta par ASV armijas kapteini Džonu Milleru, kurš ar savu vienību Otrā pasaules kara frontē dodas meklēt ierindnieku Džeimsu Raienu, kura brāļi gājuši bojā.

Filma nopelnīja vienpadsmit "Oskara" nominācijas, tostarp Toms Henkss par kapteiņa Millera atveidošanu. No visām nominācijām filmai piešķīra gandrīz pusi balvu, un 1999. gadā tā saņēma piecas "Oskaru" statuetes.

'Zaļā jūdze' ('The Green Mile')

Foto: Publicitātes attēls

Drāma par uz nāvi notiesātajiem un viņu cietuma sargiem kļuvusi zināma kā īpaši aizkustinošs stāsts par cietsirdību, labestību un brīnumiem.

Henkss filmā tēlo cietuma sargu, kurš pakāpeniski sāk uzskatīt, ka viens no notiesātajiem ir nevainīgs. 1999. gada filma nopelnīja četras "Oskara" nominācijas.

'Pamestais' ('Cast Away')

Foto: Publicitātes attēls

Mūsu gadsimta ieskaņā iznāca "Pamestais" ("Cast Away"), kurā Henkss iejūtas uz vientuļas salas izskalota "FedEx" darbinieka lomā.

Lai pilnvērtīgi atveidotu galveno varoni, filmas uzņemšanas laikā Henkss piedzīvoja ievērojamas fiziskas pārmaiņas, kas licis vieņu piekto reizi nominēt "Oskara" balvai.

'Spiegu tilts' ('Bridge of Spies')

Foto: Publicitātes attēls

Pagājušā gada spriedzes filma "Spiegu tilts" tika nominēta sešiem "Oskariem".

Trillerī Henkss atveido advokātu Džeimsu Donavanu, kurš tiek iejaukts bīstamā Aukstā kara laika darījumā starp Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP) un Padomju savienību. Filmu režisējis Stīvens Spīlbergs, savukārt divi no trim scenārija autoriem ir leģendārie brāļi Koeni.

Par savu veikumu otrā plāna lomā "Oskaru" saņēma aktieris Marks Railenss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!