Foto: Vida Press

Jau otrdien, 5. jūlijā, "Arēnā Rīga" uzstāsies viena no svarīgākajām grupām rokmūzikas vēsturē – "Black Sabbath".

"Arēnas Rīga" durvis koncerta apmeklētājiem tiks atvērtas plkst. 18.00. Plkst. 19.30 uz skatuves kāps amerikāņu rokgrupa "Rival Sons", bet "Black Sabbath" uzstāšanās sāksies 20.45.

Koncerts notiek apvienības atvadu koncertturnejas "The End" ietvaros, kas tiek saukta par līdz šim iespaidīgāko grupas vēsturē. Rīgā uz skatuves būs redzami trīs no četriem grupas dibinātājiem – Ozijs Osborns, Gīzers Batlers un Tonijs Aiomi –, kuri kopā ierakstījuši lielu daļu apvienības slavenāko dziesmu.

Pasaules turneja sākās šā gada jaunvārī Ziemeļamerikā, savukārt vasarā smagā metāla celmlauži turpina koncertēt Eiropā. "Black Sabbath", kas dibināta pirms gandrīz 50 gadiem Birmingemā, Anglijā, karjeras laikā piedzīvojusi daudz izmaiņu, un par grupu radušies daudz neticamu nostāstu, tādēļ, gaidot leģendāro mūziķu viesošanos Latvijā, piedāvājam uzzināt piecus interesantus faktus par "Black Sabbath".

Margarīna blūzbends

Foto: Vida Press

Ir zināms, ka pirms grupa saucās "Black Sabbath", tā uz īsu brīdi spēlējusi kā "Polka Tulk" jeb "Polka Tulk Blues Band", kuras nosaukums esot aizgūts no talka pulvera bundžiņas, ko Ozijs atradis kādā vannasistabā.

Taču mazāk zināms, ka grupa, kā raksta mūzikas žurnāls NME, apsvērusi domu par nosaukumu "Blues Band Margarine", kas veidots kā vārdu spēle par populāru margarīna produkta nosaukumu – "Blue Band Margarine".

Par laimi grupas dalībnieki izšķīrās par labu citam nosaukumam un 1969. gadā sāka sevi dēvēt par "Black Sabbath" – nosaukums, kas aizgūts no 1963. gada šausmu filmas.

Tonija Aiomi pēdējā darba diena

Foto: Vida Press

Grupas ģitārista Tonija spēles maniere ir ietekmējusi un iedvesmojusi neskaitāmus mūziķus un, kā zināms, viens no iemesliem oriģinālajam skanējumam bijuši Aiomi daļēji amputētie pirksti – to dēļ viņš instrumenta stīgas skaņojis zemāk un tādējādi radījis atpazīstamo "smago" toni.

Taču, lai arī grupas cienītāji labi zina par Tonija negadījumu, mazāk zināms fakts ir tas, ka tas noticis viņa pēdējā darba dienā. Tonijs jaunībā strādājis metālapstrādes rūpnīcā par metinātāju. Taču viņa pēdējā darba dienā viņam nācies aizstāt kādu kolēģi, kuras pienākumos ietilpis darbs ar metāla presi, kas izloka metāla plāksnes nepieciešamajā formā. Internetā atrodamajās ģitārista biogrāfijās vēstīts, ka viņš pat nav gribējis todien strādāt ilgāk par pusdienlaiku, bet viņa māte uzstājusi, ka viņam pēc dienas vidus jāatgriežas darbā.

Tā, pirmo reizi strādājot ar metāla presi, Tonijs satraumēja divus labās rokas pirkstus, kas teorētiski nozīmējis, ka viņa ģitārista karjera ir beigusies. Tomēr, ņemot piemēru no citiem mūziķiem, kas pārvarējuši līdzīgus šķēršļus, Tonijs atradis veidu, kā spēlēt, nenodarot pirkstiem pārāk lielas sāpes. Viņa īpatnējais un tumšais ģitāras tembris tolaik uzrunāja gan klausītājus, gan mūziķus, un drīz vien uz vietējām skatuvēm varēja manīt aizvien vairāk Aiomi spēles atdarinātājus. Nereti tieši šo fenomenu uzskata par smagā metāla mūzikas žanra sākumu.

Ozija karjeras līkloči

Foto: Vida Press

1948. gadā dzimušais Ozijs Osborns auga nabadzīgā ģimenē un jau piecpadsmit gadu vecumā pameta skolu, lai uzsāktu darba gaitas.

Pusaudža gados Ozijs bieži mainījis darba vietas, sākotnēji viņš bijis santehniķa palīgs, vēlāk strādājis lopkautuvē, savukārt pēc tam – dabūjis darbu rūpnīcā, kurā strādājusi viņa māte. Šeit viņa pienākums bijis pārbaudīt automašīnu taures signālus, un, kā raksta ārzemju mediji, "šeit sākušās Ozija muzikālās noslieces".

Taču pirms viņš kļuva par dziedātāju, Ozijs, būdams neapmierināts ar savu algu, pievērsās noziedzībai – viņš zaga elektroierīces un drēbes, ko vēlāk centās pārdot, taču izrādījās, ka viņš ir nemākulīgs zaglis, un vairākas nedēļas viņam nācies pavadīt ieslodzījumā.

Gīzera draugs Holivudā

Foto: Vida Press

Viens no grupas basista Gīzera Batlera tuvajiem draugiem ir Holivudas aktieris Toms Henkss.

Mūziķis un aktieris abi ir kaislīgi futbola kluba "Aston Villa" atbalstītāji un reizēm mēdz kopā apmeklēt komandas spēles.

Kad 2006. gadā "Black Sabbath" uzņemti Rokenrola slavas zālē, Gīzers uz skatuves izkliedzis frāzi "Up the Villa", tā kārtējo reizi izrādot atbalstu futbola censoņiem.

'Black Sabbath' un 'Eirovīzija'

Foto: Vida Press

2013. gada "Eirovīzijas" dziesmu konkursā Armēniju pārstāvēja rokgrupa "Dorians" ar dziesmu Lonely Planet". Aizkustinošās balādes mūzikas autors – baiso ģitāras rifu meistars Tonijs Aiomi.

Lai arī pats Aiomi pret "Eirovīziju" bijis skeptiski noskaņots, ģitārsita attiecības ar Armēniju sākās jau 1988. gadā, kad pēc traģiskas zemestrīces viņš palīdzējis savākt ziedojumus cietušo ārstēšanai. Vēlāk Aiomi kopā ar grupas "Deep Purple" vokālistu Ianu Gilanu palīdzēja vākt ziedojumus mūzikas skolas uzcelšanai Armēnijā.

Aiomi sacerētā popdziesma konkursā ierindojās 18. vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!