Foto: Matīss Markovskis

22. Starptautisko Senās mūzikas festivālu 7. jūlijā Rīgas Domā atklās Latvijas Radio koris promenentā senās mūzikas inerpreta un pētnieka – britu diriģenta Pītera Filipsa vadībā, atskaņojot itāļu, spāņu un britu renesanses mūzikas spilgtāko pārstāvju skaņdarbus, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no VSIA "Latvijas koncerti".

Pīters Filipss (Peter Phillips) ir viens no prominentākajiem senās mūzikas pētniekiem un muzikologiem, britu senās mūzikas ansambļa "The Tallis Scholars" dibinātājs un vadītājs. Oksfordā skolotais diriģents mūža lielāko daļu veltījis renesanses laika mūzikas likumsakarību un stila izpētei.

Līdzās diriģēšanai Pīters Filipss regulāri nododas arī rakstniecībai un publicistikai. Viņa pirmā grāmata veltīta tieši angļu renesanses garīgajai mūzikai. 1995. gadā Pīters Filipss kļuva par mūzikas žurnāla "The Musical Times" izdevēju. Diriģents sniedzis vairāk nekā 1600 koncertu, kopā ar savu ansambli ieskaņojis ap 50 CD.

Par Senās mūzikas festivāla atklāšanas koncerta programmu stāsta Pēteris Vaickovskis, Latvijas Radio kora baritons: "Pīters Filipss ir viens no pēdējo 40 gadu spilgtākajiem angļu senās mūzikas interpretiem. Mūzika, kuru viņš izvēlējies festivāla atklāšanas koncertā, ir rakstīta baznīcas vajadzībām – tā ir īpaši tīkama un skaista cilvēka ausij. Iesākumā un noslēgumā skanēs Magnificat - skaņdarbi, kas ir Ziemassvētku laika mūzika; Lamentācijas, kas ir ciešanu laika mūzika un Salamana Augstās dziesmas, kas ir mīlas lirika. Koncerta programmā Pīters Filipss ir arī izvēlējies vienu no angļu dižākajiem renesanses laikmeta meistariem – Tomasa Talisa skaņdarbu "Jeremijas lamentācijas", kā arī Tomasa Luisa de Viktorija, Džovanni Pjerluidži da Palestrīna un citu renesanses laikmeta komponistu skaņdarbus."

Biļetes uz šo un citiem Senās mūzikas festivāla koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!