Foto: Kadrs no filmas "Ievainotais jātnieks"

2016. gada vasarā norisinās intensīvs darbs pie jaunas filmas par izcilo latviešu tēlnieku, Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu ansambļa autoru Kārli Zāli, ko veido režisore Ilona Brūvere. Filmas nosaukums būs "Ievainotais jātnieks". Galvenajā lomā – Valmieras teātra aktieris Imants Strads.

Dokumentālā spēlfilma stāsta par tēlnieka dzīves posmu, kad tapa Latvijas simbols – Brīvības piemineklis. Divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos tēlnieks iemūžinājis savu Latvijas valsts vīziju un nemirstību.

Film air viens no Nacionālā Kino centra atbalstītajiem Latvijas simtgades projektiem. 2018. gadā, kad tiks svinēti simts gadi kopš Latvijas dibināšanas, Kārlim Zālēm būs 130. jubileja.

"Kārlis Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās. Pilnmetrāžas dokumentālā spēlfilma filma "Ievainotais jātnieks" balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentāciju, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar tā laika ideāliem, kā arī kultūras un mākslas fenomenu. Īpaša uzmanība scenārijā veltīta paša tēlnieka personībai," stāsta filmas veidotāji.

Pārējās lomās – Dārta Daneviča, Ģirts Liuziniks, Mārtiņš Brūveris, Dainis Gaidelis, Kaspars Dumburs u.c.

Filmā izmantoti ne tikai kinoarhīva kadri un iestudētie materiāli, bet arī mūsdienās filmēti dokumentāli kadri, kas reflektē par Brīvības tēmu. Filmēšana norsināsies arī 13. jūnijā plkst. 5.00, kad Latvijas tēlnieki pulcēsies pie Brīvības pieminekļa, lai pieminekļa pakājē izkaltu akmenī Kārļa Zāles vārdu. Galvenās filmēšanas vietas būs akmeņkaltuve Gaujas ielā, tēlnieku darbnīcas Satekles un Astras ielā, kā arī Depkina muiža, kur tiks uzņemti Zāles dārza un nama iekšskati. Filmas konsultante ir mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Scenārija autorei un režisorei Ilonai Brūverei šī ir piektā pilnmetrāžas dokumentālā spēlfilma, kas sintezēs patiesus dokumentālus notikumus ar iestudētiem kinoarhīva kadriem, sniedzot ieskatu dzīvo bilžu vīzijās par notikušu un nenotikušu dzīvi. Brūvere ir šī žanra aizsācēja Latvijā. Režisore saņēmusi Nacionālā kino balvu "Lielais Kristaps" dokumentālā kino režijā, filmas operatores Elīnas Bandēnas kontā jau ir divas tādas balvas. Tandēma pēdējās filmas "Versija Vera" un "Tapieris" "Lielā Kristapa" konkursu skatēs ieguvušas piecas profesionālās nominācijas, 2014. gadā balvu saņēmusi arī filmas grima māksliniece Baiba Grīna.

Filmas "Ievainotais jātnieks" filmēšanas notiek Latvijā, Vācijā un Itālijā, filmas mākslinieks ir Artis Rutks. Montāžu režisore plāno nākamgad, muzikālo partitūru uzticot komponistam Ērikam Ešenvaldam.

Producents filmu studija "Kinolats" sadarbībā ar mediju darbnīcu "Kants komunikācijas".

Plānots, ka filma pirmizrādi piedzīvos 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!