Foto: LETA

No 24. līdz 26. maijam Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) sadarbībā ar valsts un neatkarīgajiem teātriem rīko Latvijas izrāžu skati, kas jau divpadsmito reizi pulcēs ārvalstu teātru producentus, festivālu direktorus, režisorus, kritiķus un citus nozares profesionāļus.

Kā informēja LJTI pārstāve Laura Stašāne, skates mērķis ir iepazīstināt ārvalstu viesus ar jaunākajām laikmetīgās skatuves mākslas attīstības tendencēm Latvijā un veicināt Latvijas izrāžu un mākslinieku iesaisti starptautiskā apritē.

Šogad skatei reģistrējušies 63 viesi no Somijas, Vācijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Krievijas, Lielbritānijas, Slovākijas, Turcijas un Igaunijas. Lielākie pārstāvētie teātri un festivāli "Divadelna Nitra" (Nitra), "Berliner Festspiele Forreign Affairs" (Berlīne), "Zelta Maska" (Maskava), Tamperes teātra festivāls (Tampere), "Baltic House" (Sanktpēterburga), skatuves mākslas telpa "Stone Nest" (Londona), Starptautiskais Somijas teātris (Espoo), "Residenztheater" (Minhene), "Nowy Teatr" (Varšava), Rumānijas Nacionālais teātra festivāls (Bukareste), Lietuvas Nacionālais drāmas teātris (Viļņa), Kauņas Nacionālais Drāmas teātris (Kauņa), Rakveres teātris (Rakvere), Tartu jaunais teātris, urbānais festivāls UIT (Tartu) un teātra centrs "Vaba Lava" (Tallina).

Šogad skates programmā iekļauti režisoru Alvja Hermaņa, Vladislava Nastavševa, Elmāra Seņkova, Valtera Sīļa,Viestura Kairiša un horeogrāfu Elīnas Lutces, Kristīnes Brīniņas, Krišjāņa Santa un Ērika Ēriksona iestudējumi. Ārvalstu viesiem tiks piedāvāti tādi plašu rezonansi guvuši iestudējumi kā "Brodskis/Barišņikovs", "Antigone", "Cerību ezers", "Melnā sperma" un citi.

25. maijā 16.00 Kaņepes kultūras centrā Skolas ielā 15 būs ārvalstu viesu tikšanās ar skates māksliniekiem un Latvijas teātru pārstāvjiem.

Pilna skates programma ir publicēta LJTI mājaslapā angļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!