Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 20. maijā, viens no stūrakmeņiem Latvijas izglītības sistēmā – Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) – rīko 25 gadu jubilejas salidojumu, kurā piedalās ne vien absolventi un darbinieki, bet muzicē arī akadēmijā izaugušo skatuves mākslinieku dibinātās grupas.

Pēdējo 25 gadu laikā LKA ieņem īpaši būtisku vietu Latvijas kultūras dzīvē, tajā trenētie aktieri ir redzami uz visas Latvijas teātru skatuvēm, kā arī akadēmijas skolu izgājušie dramaturgi un režisori gūst starptautisku atzinību. Zināms, ka LKA dzīvē nozīmīgs ir godalgotais jauktais koris "Sōla", taču akadēmija izceļas arī ar studiju laikā neatkarīgi veidotām mūzikas grupām. Daudzas no tām kļūst par studentu bohēmas centru un reizēm pat sasniedz komerciālus panākumus.

Vairākas no "akadēmijas bērnu" grupām pastāvējušas vien īsu brīdi, tādēļ salidojums ir vienreizēja iespēja visiem Latvijas mūzikas dzīves mīlētājiem – gan tiem, kuri grupas atceras un pazīst, gan jauniem klausītājiem. Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar sešām talantīgām un atraktīvām muzikālām apvienībām, kuru izveide cieši saistīta ar Latvijas Kultūras akadēmiju.

'Regīna'

Par pirmo neatkarīgo LKA studentu grupu var uzskatīt daudziem joprojām siltas atmiņas raisošo "Regīna".

Apvienības pirmais koncerts notika turpat Kultūras akadēmijā 2001. gadā, un tajā piedalījās tagadējie Latvijas Nacionālā teātra, Valmieras Drāmas teātra un Jaunā Rīgas teātra aktieri – Varis Piņķis, Gundars Grasbergs, Gatis Gāga, Ivars Krasts, Māris Bezmers un Kaspars Zvīgulis.

"Pašā sākumā likās, ka tas būs tāds viena koncerta pasākums," par "Regīnas" rašanos stāsta grupas dalībnieks, aktieris Gatis Gāga. "Bet cilvēkiem gāja pie sirds, un soli pa solim mūs sāka aicināt uz ballītēm. Tā sākās laiks, kad spēlējam publiskos sarīkojumos."

Gāga klāsta, ka tolaik sagadījies, ka lielākā daļa studentu bija dažādos veidos saistīti ar mūziku, tāpēc kopīgi spēlēt šķitis pašsaprotami. Grupa arī centusies katram priekšnesumam īpaši piemeklēt atbilstošu ģērbšanās stilu – iezīme, ko, iespējams, pārņēmuši arī citi akadēmijas muzikālie kolektīvi.

Gatis Gāga skaidro, ka muzikālā apvienība jau vairākus gadus neeksistē, taču, kad viņi aicināti uzstāties LKA salidojumā, grupa nav varējusi atteikt. "Tas būs ļoti ekskluzīvs koncerts," viņš piebilst.

'Suņa stunda'

Netieši ietekmējoties no "Regīnas", 2004. gadā radās grupa "Suņa stunda".

"Tas bija kādā vasaras nometnē tālajā Rēzeknes novadā, Makašānos, kur, iemalkojot vietējo šmakovku, atklājās, ka lielākā daļa no dramaturgu kursa ir vai nu ar muzikālu izglītību, vai vismaz labu dzirdi un spēju pārvaldīt kādu instrumentu," par apvienības sākumu stāsta grupas ģitārists, režisors Andris Gauja.

"Šai grupai patiesībā nebūtu bijis jābūt. Pie visa ir vainīgs Latvijas Kultūras akadēmijas allaž bohēmiskais dzīves veids," viņš piebilst, skaidrojot, ka "nometnes laikā vairāk dziedājām, nevis rakstījām scenārijus, kas bija patiesais pamatuzstādījums šai meistardarbnīcai."

Pēc neilga laika 2004. gada nogalē jau bija radusies grupa "Suņa stunda", kurā tolaik spēlēja Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra, kino un TV dramaturģijas apakšprogrammā studējošie Jānis Lācis, Andris Gauja, Jānis Kalve un Ansels Kaugers.

Šobrīd "Suņa stunda" tiek dēvēta par Latvijas vienīgo medijroka/komēdijroka grupu (grupas dziesmu teksti top, izmantojot medijos atspoguļotās ziņas). Vairākas grupas dziesmas kļuvušas par klausītāju iemīļotiem hitiem, no kuriem īpaši var izcelt kompozīcijas "Pļaviņas", "Kūku Marija" un "Zvaigznīte".

"Tas, ka katrā kursā jādzimst kādam muzikālam veidojumam, bija panesies gandrīz kā tradīcija," atceras Gauja. Tādēļ likumsakarīgi, ka pēc "Suņu stundas" nodibināšanas aktieru kursā iezīmējās muzikālas aktivitātes, kas vainagojās ar teatrāli muzikālo "FerdePost".

'FerdePost'

Grupa "pFerde Post" jeb "FerdePost" (dažviet saukta arī par "Fenderposts") tika dibināta 2004. gadā. Tās sastāvā darbojās Kultūras akadēmijā audzinātie aktieri Jānis Vimba, Valdis Vanags, Ģirts Liuziniks, Rihards Lepers un Kārlis Neimanis.

Tāpat kā citām akadēmijas studentu grupām, "FerdePost" raksturīga iezīme ir rūpīgi izvēlēti un saskaņoti skatuves tērpi.

Interneta vietnē "Youtube" atrodami fragmenti no kāda 2007. gada koncerta Andrejsalā, kurā apvienība priecē klausītājus ar uzjautrinošu kompozīciju akordeonam un megafonam.

2007. gadā grupa pārtrauca sniegt koncertus, taču ir zināms, ka LKA 25 gadu jubilejas salidojumā tā atkalapvienosies ekskluzīvai uzstāšanās reizei.

'Zikurāts'


2005./2006. mācību gada laikā tika nodibināta apvienība "Zikurāts", kuras kodolu veidoja tagadējie režisori Kārlis Krūmiņš un Valters Sīlis.

"Mēs spēlējam pašsacerētas dziesmas, pāris gabali bija krievu valodā, dažas – nevalodā," atceras grupas dalībnieks Sīlis. "Katram bija sava bezsakara grupa. Tā jau bija izveidojusies par tradīciju."

Par spīti tam, ka pats režisors "Zikurāta" kompozīcijas atturīgi dēvē par "muķļīgām dziesmiņām", 2009. gadā apvienībai izteikts piedāvājums ierakstīt albumu. Sīlis portālam "Delfi" pastāstīja, ka, lai arī ieraksts tomēr netika īstenots, un grupa pēdējo gadu laikā nekoncertē, uz LKA salidojumu abi režisori tomēr ieradīšoties ar instrumentiem.

Jāpiemin, ka grupa arī sarakstījusi mūziku izrādei "Svētceļnieks", par kuras režiju Kārlis Krūmiņš 2010. gadā saņēma galveno balvu jauno režisoru izrāžu festivālā "Patriarha rudens".

'Gapoljeri'


Līdzīgi "Suņu stundai", arī grupas "Gapoljeri" rašanās bijusi neplānota – kādā komunālajā dzīvoklī 2009. gadā satikušies daži aktieru kursa studenti un sākuši muzikāli improvizēt. Pēc nepilna gada jau noticis "Gapoljeru" pirmais koncerts.

Grupas dalībnieki ir tagadējie aktieri un dažādu Latvijas teātru darbinieki – Kristians Kareļins, Artis Drozdovs, Māris Kurtiņš, Normans Bārbals un Normunds Zālamans.

Apvienība, kas daudzviet dēvēta par "virtuves kabarē meistariem", nu kļuvusi par iecienītu ballīšu grupu un bieži tiek aicināta uz saviesīgiem pasākumiem, lai izklaidētu klausītājus ar krāšņiem skatuves tērpiem un pozitīvas enerģijas lādiņu.

No visām minētajām LKA studentu grupām "Gapoljeri" ir vienīgā, kas regulāri koncertē.

'Viens, divi, trīs, četri'

Pats jaunākais no LKA studentu muzikālajiem "produktiem" ir apvienība "Viens, divi, trīs, četri", kurā muzicē 2015. gadā akadēmiju absolvējušie aktieri.

Ansamblī spēlē Ģertrūdes ielas teātra un "Dirty Deal Teatro" aktieris Kārlis Tols, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms un Valmieras drāmas teātra aktieris Eduards Johansons.

"Viens, divi, trīs, četri" koncerti ir enerģijas un jautrības piesātināti – tieši tā, kā to paredz Latvijas Kultūras akadēmijas labākās tradīcijas.

Ar izvērstu LKA salidojuma pasākumu programmu var iepazīties LKA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!