Foto: LETA

Swedbank" apņēmusies līdz 2020. gadam Dziesmu un deju svētku kustībā ieguldīt vienu miljonu eiro, žurnālistiem pastāstīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

"Swedbank" vismaz tuvākos piecus gadus būs Dziesmu un deju svētku kustības atbalstītāja, tādējādi turpinot tradīciju, kas sākās ar Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Lielākā daļa no "Swedbank" ieguldītā viena miljona eiro tiks novirzīta svētku organizācijas atbalstam, bet otra daļa aizies dažādu citu latvisko prasmju atbalstam, skaidroja Mančinskis.

"Valsts attīstība nav tikai ekonomika un tautsaimniecība. Tā noteikti ir arī kultūra un nācijas pašapziņa. Mēs uzskatām, ka tā ir joma, kurā ir būtiski investēt un atbalstīt, tādēļ "Swedbank" apņēmusies līdz 2020. gadam Dziesmu un deju svētku kustībā ieguldīt vienu miljonu eiro," sacīja bankas valdes priekšsēdētājs.

"Swedbank" plāno īstenot plašu tautas tradīciju tālāknodošanas programmu "Latvijas meistari" digitālajā vidē un klātienē.

Kā skaidroja programmas iniciatīvas autori, tās mērķis ir ieinteresēt ikvienu apgūt tradicionālās prasmes un vienlaikus palīdzēt meistariem, kas rada lietas ar latvisko dvēseli, parādīt savu nodarbošanos, rast sekotājus, sazināties un savus darbus pārdot šodienas kanālos. Iniciatīvas gaitā "Swedbank" radījusi "Facebook" grupu "Latvijas meistari". Tajā aicināts pievienoties ikviens Latvijas iedzīvotājs, latvieši ārvalstīs un dalīties ar sev zināmu Latvijas tradicionālo un mūsdienu meistaru varējumu, kā arī paši meistari var ievietot informāciju par savu meistarību.

Iniciatīvai "Latvijas meistari" banka izstrādās arī interneta platformu "latvijasmeistari.lv", kur ikdienā vienkopus varēs ērti atrast informāciju par visdažādākajiem meistariem, iepazīt tradicionālo amatu prasmes. Tāpat tur būs pieejami noderīgi rīki un pamācības, kas palīdzēs apgūt jaunas prasmes kā meistariem, tā ikvienam interesentam, piemēram, padomi saziņai un pārdošanai digitālajā vidē. "Swedbank" izvērsīs aktivitātes ne tikai digitālajā vidē. Pilsētu svētku amatnieku tirdziņos banka organizēs meistaru darbnīcas, rosinot iedzīvotājus apgūt tradicionālās prasmes.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda prieku, ka Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lieldraugs apņēmies ilgtermiņā atbalstīt Dziesmu un deju svētku tradīciju. "Ir nozīmīgi būt kopā ar svētku rīkotājiem, būt ne tikai svētku reizē, kad jāēd lielā torte, bet arī darbā, jo, ja nebūs ilgā darba procesa starp svētkiem, tad nebūs tortes. Tā ir nobrieduša lieldrauga attieksme," sacīja ministre.

Ministre piebilda, ka svarīgi ir ikdienā sabiedrībā veidot izpratni par tradīciju, gan par tautastērpu valkāšanas tradīciju, gan citām tradicionālās kultūras izpausmēm. Arī kultūrizglītībā svarīgs ir atbalsts pedagogiem, diriģentiem, deju kolektīvu vadītājiem, orķestru vadītājiem un visiem, kas veido Dziesmu un deju svētku norišu kodolu.

"Skolotājiem, nešaubīgi, motivācija ir vajadzīga vairāk nekā jebkad agrāk. Tikpat svarīgi Dziesmu un deju svētku procesā ir sniegt atbalstu reģionos. Ja mums nebūs stipru reģionu ar savu savdabīgo kultūru, izkoptajām tradīcijām un motivētiem kultūras darbiniekiem, tad arī mums nebūs tik daudzveidīga Dziesmu svētku procesa," klāstīja Melbārde.

Ministre arī akcentēja, ka ieguldījums Dziesmu un deju svētkos ir ieguldījums mūsu sabiedrības attiecībās.
Jau ziņots, ka viens no Latvijas valsts simtgades svinību lielākajiem un gaidītākajiem notikumiem būs XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI Deju svētki, kas Rīgā norisināsies no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Dziesmu un deju svētki ir unikāla Latvijas kultūras tradīcija un latviešu nacionālās identitātes sastāvdaļa. Latvijas Dziesmu un deju svētku tradīciju un simbolismu Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) pasludinājusi par cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu.

Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki notiek reizi piecos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!