Foto: Arhīva foto. Ieslodzītie 20. gs. 50. gadi
Kinoteātrī "Splendid Palace" 4. maijā Latvijas filmu maratonā pirmizrādi piedzīvos režisores Dzintras Gekas jaunākā dokumentālā filma "Tēvi Tur", kurā parādīti PSRS Gulaga nometnēs izdzīvojušo likteņi.

Kā portālam "Delfi" stāsta filmas veidotāji, "Tēvi Tur" vēsta par laika posmu no 1940. gada, kad tika okupēta Latvija, līdz 1991. gada barikāžu laikam un mūsdienām.

Viens no filmas varoņiem, Agris Šēfers, pēc 10 gadu ieslodzījuma atgriezās Latvijā, piedalījās barikādēs, šobrīd dzīvo nepabeigtā mājiņā un saka ..."visu Latvijai, līdz pēdējai asins lāsei, līdz pēdējai sviedru lāsei, visu Latvijai..."

Foto: Kadrs no filmas "Tēvi Tur". Agris Šēfers

Filmā varēs redzēt arī Astrahaņas cietumu, kurā bija ieslodzīts Mārtiņš Bisters. Vladimiras cietumu, kur vieninieka kamerā daudzus gadus bija ieslodzīts Gunārs Rode – nometnes administrācijai nebija pieņemams viņa pretošanās gars. Savukārt Kārlis Čika-Grīnerts ieslodzījumā pavadīja 25 gadus, jo viņš sevi par vainīgu neatzina.

Filmā savus stāstus vēsta arī Andris Caune, Ojārs Grensbergs, Imants Grāvītis un Jānis Zemtautis, kuri pavadījuši daudzus gadus Gulaga nometnēs un izdzīvojuši.

Par piedzīvoto stāstīs arī Ausma Vērpe, kura 1954. gadā bija Kazahstanā, Žeskazganā, kad tur notika sacelšanās. Kopā sagāja vīriešu un sieviešu nometnes, noturējās 40 dienas. Tanki un šāvēji vairāk nekā 1000 ieslodzītos iznīcināja. Ausma sacelšanās laikā iepazinās ar savu nākamo vīru, viņiem abiem palaimējas izdzīvot.

Foto: Publicitātes foto

Filmā piedalās arī mūziķis Zigfrīds Muktupāvels. Viņa sapnis bija atrast tēva brāļa kapavietu tālajā Kazahstānā. Savu vārdu viņš ieguvis par godu tēvocim, kurš Latvijā neatgriezās. Zigfrīds sameklē māsīcu un kopā dodas stepē atrast pieminekli ar uzrakstu "Zigfrīds Muktupāvels". Sava tēva kapavietu Vorkutā meklē arī Skaidrīte Jostmane un Māris Landers

Filmas režisore un producente ir Dzintra Geka, scenārija autors – Ēriks Lanss, operatori - Aivars Lubānietis un Viktors Grībermans, montāžas un skaņas režisors Armands Zvirbulis. Filmā skan Pētera Vaska mūzika.

"Tēvi Tur" vienā seansā 4. maijā, plkst.14.30 būs skatāma kino "Splendid Palace" Lielajā zālē, bet 14. jūnijā plānota filmas pirmizrāde Latvijas Televīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!