Foto: LETA
Ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) metu konkursam izvēlēto ārvalstu arhitektu ierašanos Rīgā 18. februārī sācies muzeja metu konkurss, informē LLMM sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Jēgere.

Vizītes laikā arhitekti iepazinās ar galvaspilsētas arhitektūru un pilsētplānošanas stratēģiju, konkursa nolikumu un muzeja koncepciju. Ārvalstu arhitektus interesēja Skanstes apkaimes kopējā attīstība un atsevišķi - tās finanšu un sabiedriskās daļas, "New Hanza City", kur atradīsies muzejs, attīstības plāni.

Ārvalstu arhitekti tikās ar pasūtītāja - Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda pārstāvjiem, kultūras ministres padomnieku arhitektūras jautājumos Jāni Dripi, Rīgas pilsētas arhitektu Gvido Princi un 29 Latvijas arhitektu, pilsētplānotāju un dizaineru birojiem, kuri bija pieteikušies sadarbībai, kā arī citiem pārstāvjiem no arhitektu kopienas, tostarp no Latvijas Arhitektu savienības.

Atbilstoši LLMM konkursa nolikumam starptautiskie arhitektu biroji var sadarboties ar vienu vai vairākiem Latvijas birojiem, starp kuriem vismaz vienam jābūt sertificētam, lai izstrādātu topošā laikmetīgās mākslas muzeja metus.

"Sagaidot valsts simtgadi, LLMM projekta īstenošana ir viena no valdības prioritātēm. Un sadarbībā ar privātiem mecenātiem to iespējams īstenot jau līdz 2021. gadam. Mērķis - izcila ēka ar izcilu saturu. Ir sācies muzeja metu konkurss, kurā vēlmi strādāt kopā ar septiņām patiesi starptautiski atzītām ārzemju kompānijām izteica 29 Latvijas arhitektu biroji. Ceru, ka divu dienu sarunas un kopīgais seminārs rezultēsies patiesā partnerībā - tāda bija konkursa jēga un uzstādījums tā rīkotājiem," norāda Dripe.

"Rīgas pilsētas attīstībai ir ļoti svarīgs Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs. Situācijā, kad iedzīvotāju skaits arvien samazinās, pašvaldības un valsts budžeta iespējas ir ierobežotas, brīnišķīgi, ka ir mecenāti, kas ir gatavi ieguldīt naudu muzeja izveidē, padarot Rīgu redzamāku pasaules kartē," skaidroja Princis un aicināja muzeja ēkas būvniecībā un interjerā izmantot vietējos materiālus.

"Mums ir liels gods Latvijā uzņemt arhitektūras pasaulē labi zināmos profesionāļus. Esam gandarīti, ka īsās vizītes laikā izdevās gan parādīt skaisto Rīgas arhitektūru - greznos jūgendstila namus, koka būves, restaurētos un atjaunotos projektus, gan arī iepazīstināt arhitektus ar galvaspilsētas attīstības plāniem tās modernajā centrā - Skanstes apkaimē, un pats galvenais - "New Hanza City" teritorijā, kur tiks celts muzejs. Esam pārliecināti, ka pēc ārvalstu arhitektu tikšanās ar potenciālajiem Latvijas partneriem izveidosies septiņas spēcīgas komandas," pauž Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda (LLMMF) valdes priekšsēdētājs Romans Surnačovs.

"Izvēlēto arhitektu komandu ierašanos Rīgā ļoti gaidījām, jo tas ļāva ikvienam vairāk uzzināt par muzeja atrašanās vietu un šo iedvesmojošo projektu. Svarīgākā vizītes sastāvdaļa ikvienam no mums bija iespēja starptautiskajiem birojiem satikties ar vietējiem profesionāļiem un redzēt radošo apvienību veidošanos tikšanās laikā," piebilst LLMM metu konkursa organizētājs "Malcolm Reading Consultants" valdes priekšsēdētājs Malkolms Redings.

Plānots, ka konkurss norisināsies līdz šī gada maijam. Rudenī sabiedrībai būs iespēja iepazīties ar visiem iesniegtajiem darbiem īpašā izstādē. Piedāvājumu arhitektūras kvalitāti un atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti, ilgtspējas risinājumus un izmaksas vērtēs Latvijas un ārvalstu eksperti.

Visas septiņas arhitektu komandas saņems atlīdzību, savukārt viena no šīm komandām turpinās darbu pie turpmākās LLMM projekta izveides.

LLMM metu konkursā piedalīsies septiņas starptautiskas arhitektu komandas.

Konkursa modelis paredz, ka muzeja arhitektoniskais veidols taps, sadarbojoties ārvalstu un Latvijas arhitektūras birojiem un apvienojot to pieredzi, lai panāktu iespējami labāko rezultātu.

LLMM metu konkursā piedalīsies tādi ārvalstu arhitektu biroji kā "Adjaye Associates" un "Caruso St John Architects" no Lielbritānijas, "Architects Lahdelma & Mahlamäki" no Somijas, "Henning Larsen Architects" no Dānijas, "Neutelings Riedijk Architects" no Nīderlandes, "Sauerbruch Hutton" no Vācijas un "wHY" no ASV.

LLMM izveides budžets plānots 30 miljonu eiro apmērā, ko privāti finansē "ABLV Charitable Foundation" un Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!