Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionāljā operā šā gada 8. martā notiks mūsdienu horeogrāfijas vakars, kurā skatītājus priecēs Marijas teātra (Sanktpēterburga) solists, baleta zvaigzne Deniss Matvijenko, kā arī citi Marijas teātra un Ukrainas Nacionālas operas solisti, portālu "Delfi" informēja producentu kompānijas "ART Forte" parstāve Marija Nasardinova.

Koncerta programmā Edvarda Kluga baletu – "Quatro" un "Radio and Juliet" pirmizrādes.

2010. gadā Marijas teātra premjeri Deniss Matvijenko un Leonīds Sarafanovs vērsās pie sava vienaudža, horeogrāfa Edvarda Kluga ar lūgumu radīt izrādi četriem dejotājiem – viņiem pašiem un viņu sievām, tās pašas trupas solistēm – Anastasijai Matvijenko un Oļesjai Novikovai. Edvards Kluga, kurš ir Slovēnijas Nacionālā baleta vadītājs Mariborā, piekrita.

Kā raksta "ART forte" pārstāve, "Quatro" pirmizrāde Nurejeva festivālā, Kazaņā izraisīja lielu ažiotāžu. Pirmo reizi Krievijas nacionālās teātra balvas "Zelta maska" vēsturē viens projekts tika nominēts četrās galvenajās nominācijās baleta kategorijā ("Labākā izrāde", "Labākā horeogrāfija", "Labākā sieviešu loma", "Labākā vīriešu loma"), turklāt pretendentu vidū iekļuva visi četri dejotāji. Uzvaru toreiz svinēja Leonīds Sarafanovs.

Foto: Publicitātes foto

Balets "Radio and Juliet" tapis savādāk. Tas izaudzis no grupas "Radiohead" dziesmas "Life In A Glasshouse", kuru E. Klugs izmantoja dejas duetam konkursā Japānā. Pasniedzot jaunajam horeogrāfam balvu, viens no žūrijas locekļiem piezīmēja, ka šis priekšnesums viņam atgādinājis stāstu par Romeo un Džuljetu. Pēc četriem gadiem grupa "Radiohead" izdeva albumu "Hail To The Thief", un Klugs saprata, ka viņš ir ieguvis muzikālu pamatu lielformāta izrādes izveidei.

"Es apvienoju Šekspīra sižetu ar dziesmu tekstiem un atmosfēru. Ļoti ilgi – četrus gadus – iznēsāju šo ideju, bet baletu izveidoju ļoti ātri: mani it kā parāva straume, mēģinājumiem pagāja vien divi mēneši. Izrāde izdevās ļoti godīga. Ar patiesību tajā," atzīst horeogrāfs.

Galvenās lomas izrādē "Radio and Juliet" ir balerīnai Anastasijai Matvijenko un Denisam Matvijenko, kurš tiek uzskatīts par vienu no mūsdienu spilgtākajiem dejotājiem, starptautisku baleta konkursu četrkārtējs Grand Prix laureāts, Lielā teātra, Teatro alla Scala, Grand Opera un American Ballet Theatre viessolists.

"Edvarda Kluga rokrakstu pirmkārt iezīmē spēja kustībā iekļaut emocionālu reakciju uz mūziku, sekot no skaņām tapušiem plastiskiem iespaidiem. Kustības intonācija mainās katru sekundi, veidojot sarežģītu horeogrāfisku zīmējumu. Bez akadēmiskām zināšanām un augstas meistarības ar to galā nevarētu tikt," raksta "ART forte" pārstāve.

Savukārt pats horeogrāfs saka: "Klasiskais balets pastāvēs vienmēr. Un skatītāji vienmēr to uztvers kā obligātu, bet pret avangardu attiecas ar neuzticību. Jaunais skaistums tomēr gaida, lai to pa īstam atklātu!"

Baleta viencēlienu izrādes tiek realizētas producentu kompānijas "ART Forte" jubilejas gada programmā

Biļetes uz izrādi var nopirkt "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!