Foto: Dainis Veidemanis

Muzeju izaicinājums 2016.gadam ir īstenot nozares stratēģiju, komentējot nākamā gada Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā esošās nozares veicamos darbus, sacīja ministrijas pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša.

"Tas nozīmē, ka muzeji vēlas darboties kā dinamiskas, mūsdienīgas, sabiedrībai nepieciešamas un visdažādākās sabiedrības grupas iesaistošas institūcijas. Muzejos uzkrātās materiālās un nemateriālās vērtības ir valsts bagātība, kas var kalpot kā radošuma avots, izglītības, zinātnes un ekonomiskais resurss, personības kvalitatīvas bagātināšanās un brīvā laika pavadīšanas iespēja," ministrijas nostāju pauda Bērziņa-Bebriša.

Viņa sacīja, ka viena no nozares stratēģiskajām prioritātēm ir muzeju infrastruktūras sakārtošana atbilstoši mūsdienu prasībām. "Šī uzdevuma sekmīgai veikšanai 2016. gadā būs nepieciešami gan saimnieciski, gan izšķirīgi kultūrpolitiski lēmumi," uzsver KM.

Maija sākumā durvis apmeklētājiem vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspozīcija renovētajā vēsturiskajā ēkā Valdemāra ielā, kā arī tiks uzsākta izstāžu darbība muzeja jaunajās pazemes telpās.

"No Rīgas pašvaldības atbildīgajām iestādēm gaidām gala lēmumu, bet no valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" profesionālu un dinamisku darbību, lai beidzot sāktos Latvijas Okupācijas muzeja renovācijas un piebūves "Nākotnes nams" būvniecības process, kas ļautu 2018. gadā atsākt muzeja darbību Strēlnieku laukumā," norāda Bērziņa-Bebriša.

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejā 2016. gada pavasarī plānots pabeigt renovācijas darbus memoriālajos muzejos Raiņa dzimšanas vietā "Tadenavā", kā arī dzejnieku dzīves vietās Rīgā un Jūrmalā. Šajos muzejos tiek atjaunotas ne tikai ēkas, bet arī muzeja saturs.

"Gribētos, lai līdzīgi Raiņa un Aspazijas jubilejai, sabiedrībā atsaucību rod Jaņa Rozentāla 150. jubileja, ko atzīmēsim visa 2016. gada garumā," pauž Bērziņa-Bebriša.

2016. gads tiks uzsākts ar 1991. gada barikāžu 25 gadu atceres pasākumiem - tie notiks visā Latvijā, bet kulminācija, tāpat kā vēsturiskajās dienās pirms gadsimta ceturkšņa, būs Rīgā, Doma laukumā un 1991.gada barikāžu muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!