Foto: Publicitātes foto

gada 7. janvārī Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē gaidāma pirmizrāde režisores Māras Ķimeles iestudējumam "Rudens sonāte", kas veidots pēc leģendārā zviedru kinorežisora Ingmara Bergmana filmas "Rudens sonāte" scenārija, informē JRT pārstāvji.

Izrādes scenogrāfiju veidojusi Austra Hauks, kostīmus Jana Čivžele, kustības Alise Putniņa, gaismu mākslinieks ir Jānis Sniķeris. Izrādē spēlē Baiba Broka, Inga Tropa, Liena Šmukste un Ģirts Krūmiņš.

"Sižeta centrālā persona ir izcila pianiste Šarlote (aktrise Baiba Broka), kura, viesojoties meitas ģimenē pēc septiņu gadu neredzēšanās, tiek konfrontēta ar pagātni un gadu gaitā samilzušām attiecībām ar abām meitām. Šarlote atzīstas, ka viņa vēl joprojām nejūtas pieaugusi. Viņai ir grūti savienot bērnu sevī ar pieauguša cilvēka pienākumiem. Bergmans ir teicis: "Bērns, kurš ir jebkurā no mums, īpaši mākslinieka psihē, ir visnemirstīgākais." Filmā mākslinieci atveido Ingrida Bergmane - aktrise, kuras 100 gadu jubileju šogad atzīmē visā pasaulē," stāsta teātra pārstāvji.

"Šis darbs man dod iespēju ielūkoties divās mazāk iepazītās pasaulēs. Pirmkārt, es pamazām iepazīstu un sāku izprast, cik atšķirīgas var būt skaņdarbu interpretācijas un ka izpildījums ir tiešā veidā atkarīgs no mūziķa personības. Ir ļoti aizraujoši klausīties, piemēram, Šopēna prelūdijas izcilu pianistu, topošu pianistu vai amatieru izpildījumā. Jo vairāk klausies, jo vairāk sajūti mākslinieku, kas aiz tā stāv. Otrkārt, šī ir mana pirmā sastapšanās ar Ingmaru Bergmanu. Interesanti, ka mēs vairāk balstāmies uz scenāriju, nemēģinot restaurēt filmā redzamo, bet meklējot savu veidu, kā izgaismot sarežģītās mātes un meitas attiecības," pārdomās dalās Baiba Broka.

"Izrādes mēģinājumu procesā es nemitīgi mācos - gan no režisores un kolēģiem, gan Ingmara Bergmana radītās pasaules tēliem un viņu sarežģītajām attiecībām. Šī ir mācībstunda, kas mani pilnveido, mudina nemeklēt vainīgos, būt atvērtai un mīlēt," stāsta Inga Tropa.

Biļetes uz iestudējuma "Rudens sonāte" izrādēm janvārī un februārī ir izpārdotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!