No nākamā gada labdarības fonds "ABLV Charitable Foundation" kļūs par Latvijas paviljona Venēcijas mākslas biennālē ilgtermiņa ģenerālo atbalstītāju, paredzot trīs gadu laikā māksliniekiem piešķirt kopumā 150 000 eiro līdzfinansējumu darbu izveidei, šo piešķīrumu katram gadam sadalot trīs vienādās daļās.

Kā šodien preses konferencē informēja Kultūras ministrijas pārstāvji, lai biennāles dalībnieki varētu savlaicīgi plānot paviljona izstrādi, nacionālais konkurss tiks izsludināts deviņus mēnešus agrāk nekā iepriekšējos gados, proti, jau gada sākumā.

"ABLV Charitable Foundation" un "ABLV Bank" valdes loceklis Romans Surnačovs klāstīja, ka "ABLV Charitable Foundation" mākslinieku dalību Venēcijas mākslas biennālē finansiāli atbalstīs līdz 2021. gadam, kad Rīgā plānots atvērt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju. Kopā mākslinieku atbalstam plānots novirzīt 150 000 eiro, šo piešķīrumu sadalot trīs vienādās daļās.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) sacīja, ka no kultūrpolitikas skatu punkta dalība Venēcijas mākslas biennālē ir svarīga turpmākam Latvijas laikmetīgās mākslas uzplaukumam.

"Pati dalība izstādē ir iespēja māksliniekiem apliecināt sevi starptautiskā kontekstā," sacīja ministre, piebilstot, ka ikvienas valsts dalība Venēcijas biennālē ir nozīmīgs priekšnoteikums kultūras daudzveidības uzturēšanai un starpkultūras dialoga veicināšanai.

Melbārde sacīja, ka Latvijas dalība šogad aizvadītajā Venēcijas mākslas biennālē bija īpaša un veiksmīga, tādēļ jāanalizē faktori, kas palīdzēja tik veiksmīgi sagatavoties, lai nākamajās izstādē Latvijas ekspozīcija aizvien būtu spoža. "Nevarēja nepamanīt to, ka Latvijas ekspozīcija šoreiz guva vēl plašāku rezonansi, spējot piesaistīt plašas auditorijas. Arī profesionālās mākslas nozares mediji ieteica apmeklēt Latvijas paviljonu," akcentēja ministre.

Savukārt Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese informēja, ka 56. Venēcijas mākslas biennālē Latvijas paviljonu "ARMPIT" apmeklēja 200 000 interesentu, bet kopumā Venēcijas mākslas biennāli apmeklēja pusmiljons skatītāju. Latvijas paviljons uzņēma teju rekordaugstu apmeklētāju skaitu un saņēma nopietnus starptautiskas sadarbības partneru piedāvājumus. Šā gada biennāles mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis jau uzaicināti piedalīties vērienīgajā "Kochi-Muziris" biennālē Indijā un vienā no pasaules slavenākajiem mūzikas un mākslas festivāliem "Coachella" Kalifornijā.

Krese atzinīgi vērtē to, ka turpmāk konkurss uz dalību Venēcijas mākslas biennālē tiks izsludināts laicīgi. Viņa minēja, ka tā ir pozitīva ziņa visai vizuālās mākslas nozarei, jo tas dos iespēju uzvarētājiem sagatavot projektu maksimāli kvalitatīvā līmenī un piestrādāt pie starptautiskās publicitātes.

"Līdz šim projekti tapuši lielā steigā un ar pārcilvēciskām pūlēm. Ja šogad nebūtu bijusi tik lieliska komanda, kas bija gatava strādāt 24 stundas un bija gatava gulēt paviljonā, tad ekspozīciju nebūtu iespējams realizēt, taču rezultāts bija ļoti labs," vēstīja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja.

Māksliniece Katrīna Neiburga sacīja, ka dalība Venēcijas biennālē ir tikai ieguvums. Piedāvājumi, kas radušies pēc šīs biennāles, un nākotnes plāni ir grandiozi. Dalība šajā pasākumā devusi lielu pagriezienu dzīvē.

Savukārt mākslinieks Andris Eglītis piebilda, ka dalība Venēcijas biennālē bija pirmā reize, kad viņš sadarbojies kopā ar Neiburgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!