Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, atzīmējot spēlfilmu "Salna pavasarī" (1955), "Vētra" (1960), "Mans draugs nenopietns cilvēks" (1975), "Motociklu vasara" (1975) un "Dubultslazds" (1985) uzņemšanas jubilejas, piedāvā ieskatīties šo filmu galveno lomu aktieru fotomēģinājumos un kinomēģinājumos.

"LNA LVKFFDA dokumentu krājumā glabājas daudzi interesanti, taču maz zināmi dokumenti. Vienu no šādām dokumentu grupām veido spēlfilmu aktiermēģinājumi. Gatavojoties filmēšanas procesam, tiek meklēti un izraudzīti aktieri noteiktām lomām. Vispirms notiek fotomēģinājumi, bet vēlāk veiksmīgākos un piemērotākos kandidātus aicina piedalīties kinomēģinājumos. Latvijā veidotajām filmām daļa no fotomēģinājumu un kinomēģinājumu kadriem glabājas LNA LVKFFDA," stāsta izstādes rīkotāji.

Izstādes planšetes atspoguļo spēlfilmu galveno lomu tēlotāju izvēles procesu, parādot visā Latvijā pazīstamos aktierus kā konkrēto filmu tēlus un to iespējamās alternatīvas (aktierus, kas arī uz lomām pretendēja, taču netika izraudzīti). Izstādē iekļauti kinokadri un fotogrāfijas no filmēšanas gaitas, filmu ainas, filmu plakāti, aktiermēģinājumu programmas un dokumenti, kuros atspoguļojas filmu scenāriju, lomu pretendentu apspriešana par piecām spēlfilmām, 2015.gada jubilārēm - “Salna pavasarī” (1955.gads, režisori Pāvels Armands un Leonīds Leimanis), “Vētra” (1960.gads, režisori Rolands Kalniņš un Varis Krūmiņš), “Mans draugs - nenopietns cilvēks” (1975.gads, režisors Jānis Streičs), “Motociklu vasara” (1975.gads, režisors Uldis Brauns) un “Dubultslazds” (1985.gads, režisors Aloizs Brenčs).

Izstāde apskatāma Latvijas Nacionālā arhīva administrācijas ēkas logos (Šķūņu ielā 11) no 7. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!