Foto: F64

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki 2018. gadā, Latvijas simtgades gadā, plānoti no 7. jūlija līdz 15. jūlijam, pirmdien Latvijas kultūras darbinieku forumā informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte.

Tiek strādāts, lai gaidāmajos svētkos Daugavas stadionā deju lielkoncertu klātienē varētu noskatīties 10 000 skatītāju līdzšinējo 5000 skatītāju vietā, savukārt Mežaparkā estrādē noslēguma koncertā uz atsevišķām kopdziesmām plānots izvietot 13 000 dziedātāju.

Pujāte klāstīja, ka 2016. gadā un arī 2017. gadā notiks darbs pie svētku koprepertuāra sagatavošanas. Patlaban jau ir zināma mākslinieciskā komanda deju svētku noslēguma koncertam "Māra - zeme Latvija" un svētku noslēguma koncertam "Zvaigžņu ceļš". Nākamgad tiks izveidota Dziesmu un deju svētku rīcības komiteja, bet 2017.gadā jau būs zināmi svētku dalībnieki, lai 2018.gadā visi varētu nodoties svētku svinēšanai.

Patlaban gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem gatavojas 1644 kolektīvi, kuru vidū ir arī mazākumtautību kolektīvi. Tāpat apzināti vairāk nekā 80 ārvalstu latviešu mākslinieciskie kolektīvi, kas ir vismaz par 30 kolektīviem vairāk nekā iepriekšējos svētkos, piebilda LNKC direktore.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki top kā dāvana Latvijai nozīmīgajā jubilejā. Kā dāvana Latvijas simtgadei plānoti arī Patriotu nedēļas īpašie pasākumi, Likteņdārzs, koncerts "Dzimuši Latvijā", Latvijas simtgades filmu programma, Nacionālā Latvijas enciklopēdija un 100 stipendijas vēsturniekiem Latvijas izpētei, šodien informēja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Latvijas simtgades svinēšana paredzēta piecu gadu garumā, no 2017. līdz 2021. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!