Foto: DELFI

22. oktobrī Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "Tete-A-Tete 2015" ietvaros Mākslas muzejā "Rīgas Birža" notiks starptautiska konference, kas veltīta laikmetīgās mākslas un laikmetīgas pilsētas mijiedarbībai, bet Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi un atvērs Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa kino grāmatu "500 visu laiku filmu filmas".

Izstādes "Izcilie mākslas meistari: pagātne un mūsdienas" atklāšanas ietvaros tiks prezentēta jaunā Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa kino grāmata "500 visulaiku filmu filmas", kurā ir apkopotas esejas par filmām, kas ir veidojušas kino vēsturi kopš tā dzimšanas līdz pat mūsdienām, kā arī esejas par katras desmitgades būtiskākajiem procesiem nu jau 120 kino pastāvēšanas gados. 800 šīs grāmatas eksemplāru nonāks pie lasītājiem publiskajās bibliotēkās visos Latvijas novados.

Dita Rietuma un Normunds Naumanis, strādājot kopā laikrakstā "Diena", rakstot recenzijas par filmām, pirmizrādēm, pasaules kino tendencēm, jau sen bija iecerējuši reiz atgriezties pie viņu subjektīvās kino enciklopēdijas un izveidot papildinātu un pārstrādātu tās variantu. 2014. gada 12. septembrī Normunds Naumanis aizgāja mūžībā - šis bija viens no viņa nepabeigtajiem projektiem, viena no viņa lolotajām iecerēm. Tomēr grāmata tapa, tai vajadzēja tapt - arī kā apliecinājumam Normunda Naumaņa īpašajam talantam, neatkārtojamajam, intelektuāli piesātinātajam un atraktīvajam rakstības stilam un plašajam redzeslokam, stāsta mākslas programmas rīkotāji.

Plkst. 16:30 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mākslas un mūzikas centrā (4. stāvā) tiks atklāta mākslas izdevumu jaunieguvumu kolekcijas izstāde "Izcilie mākslas meistari: pagātne un mūsdienas". Ekspozīcija ir pirmā īstenošanas gada rezultāts Borisa un Ināras Teterevu fonda finansētajam trīs gadu projektam LNB mākslas krājuma papildināšanai un īpašas kolekcijas veidošanai. Izstāde piedāvās iepazīties ar kopumā 163 mākslas izdevumiem un jauno audiovizuālo kolekciju - 160 filmām par mākslu, un tā būs apskatāma līdz 20. decembrim bibliotēkas darbalaikā. Ieeja bez maksas.

Izstādē būs apskatāmi tādu izcilu mākslinieku kā Rembrants, Karavadžo, Vermērs, Dž. M. V. Tērners, Pols Sezans, Anrī Matiss, Marsels Dišāns, Frensis Bēkons, Anselms Kiefers, Bils Viola u.c. darbības atspoguļojumu apjomīgās monogrāfijās un izstāžu katalogos.

Projekta pirmā gada īpašais fokuss ir anglosakšu grāmatniecības telpa, galvenokārt Lielbritānijas ievērojamo muzeju un mākslas institūciju publikācijas un kolekciju katalogi - "The National Gallery London", "Tate", "The Royal Academy of Arts", "Victoria and Albert Museum", pazīstamo mākslas izdevēju "Phaidon", "Thames&Hudson" u.c. grāmatas. LNB ir uzsākusi veidot arī jaunu, visus nozīmīgākos mākslas periodus aptveroša audiovizuālo materiālu kolekciju - tā ietver filmas par mākslas vēsturi un māksliniekiem, video ieraksti būs pieejami interesentiem mūsdienīgi aprīkotajā LNB Audiovizuālajā lasītavā.

Projekta pirmajā gadā ir iegādātas 160 filmas - pārsvarā britu filmu producentu un veidotāju "Illumination" dokumentālās un izglītojošās filmas par mākslu - populārā sērija "the EYE" par pazīstamiem, starptautisku atzinību ieguvušiem mūsdienu māksliniekiem; filmas, kas dokumentē Nacionālās galerijas Londonā un "Tate" muzeja lielās retrospektīvās izstādes (piemēram, "Vermeer and Music", "Turner at Tate" u.c.); kanālam "Arte" producētās filmas par arhitektūru; 24 programmu sērijas par laikmetīgo mākslu, kurās 100 mūsdienu mākslinieki stāsta par savu mākslu, radošo procesu (vienā no filmām arī ASV dzīvojošā latviešu izcelsmes māksliniece Vija Celmiņa).

Kolekcijā ir arī vācu mūzikas un mākslas audiovizuālo materiālu izdevēja "Arthaus Musik" filmas par izciliem pagātnes un mūsdienu māksliniekiem, kā arī vairākas festivālu nominācijas un apbalvojumus ieguvušas filmas.

Savukārt no plkst. 10:00 līdz 16:00 Mākslas muzejā "Rīgas Birža" notiks starptautiska konference "Kas dārzā? - Māksla Rīgas zaļumā". Konference veltīta izaicinājumiem, kas saistīti ar laikmetīgās mākslas un laikmetīgas pilsētas mijiedarbību, stāsta tās rīkotāji.

Konferencē uzstāsies un savā pieredzē dalīsies "Kiasma" muzeja galvenā kuratore Arja Milllere (Arja Miller) no Somijas, mākslinieks Dmitrijs Gutovs (Dmitri Gutov) no Krievijas, kuratore Helēna Demakova no Latvijas, kurators Norberts Vēbers (Norbert Weber) no Vācijas, māksliniece Evita Vasiļjeva tandēmā ar kuratoru Kristeli Vestersu (Christel Vesters) no Nīderlandes un mākslinieks Indriķis Ģelzis tandēmā ar mākslas vēsturnieku Džonu Velčmanu (John C. Welchman) no ASV.

Prognozējot lielo interesentu atsaucību, pasākuma organizatori aicina pieteikties savlaicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots. Pieteikties konferencei, iespējams, nosūtot pieteikumu uz e-pastu vita.birzaka@lnmm.lv. Dalība konferencē ir bez maksas.

Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā "Tete-A-Tete 2015" norit no 11. septembra līdz 30. oktobrim, tajā iekļautas vairākas teātra pirmizrādes, tostarp Alvja Hermaņa "Brodskis/Barišņikovs", laikmetīgās mākslas notikumu sērija, "Grammy" laureātu koncerts par godu Arvo Perta jubilejai, bet programmu noslēgs Londonas Sinfonietta vienīgais koncerts Latvijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!