Vīnē un Bratislavā notikušajā mūzikas konferencē un festivālā "Waves Central Europe" kopumā uzstājās vairāk kā 200 dažādu mūziķu. Šāda mēroga pasākums ir lieliska iespēja vērot jaunākās tendences šobrīd aktuālajā mūzikā.

Mūzikas konferenču īpatnība ir plašs piedāvājums – ik vakaru vairākos desmitos koncertvietu uzstājas iespaidīgs skaits mākslinieku. Kamēr menedžeri, festivālu organizatori un žurnālisti mēģina atrast "svaigas asinis", skatītājiem ir iespēja gan atlasīt konkrētu programmu, gan ļauties piedāvājuma dažādībai.

"Waves Central Europe" ir kombinēts pasākums, kas paralēli notiek gan Vīnē ("Waves Vienna"), gan Bratislavā ("Waves Bratislav") – abas pilsētas šķir tikai 60 kilometri. Lai arī šo vietu mūzikas kultūrā ir dažas viegli pamanāmas atšķirības – koncertu vietu izvēle, publikas uzvedība un citas – radās iespaids, ka aktuālākos mūziķus iespējams iedalīt divās kategorijās.

Joprojām nav zudusi ar sintezatoriem un citiem "nedzīviem" instrumentiem veidotās mūzikas popularitāte, kuras centrā ir vokālisti vai vokālistes, vai tieši pretēji – izpildītāji cenšas būt maksimāli neievērojami, galveno lomu piešķirot mūzikas niansēm. Otro mūziķu grupu ir klasiskos sastāvos veidoti, "dzīvi" ansambļi, kuru skanējums variē dažādās mūsdienu rokmūzikas formās. Lai arī abu grupu ietvaros katrs izpildītājs ir atšķirīgs, vieglāk pamanāmi ir tie mākslinieki, kuri dodas neparedzamāku muzikālu apvāršņu virzienā.

Kā spilgtākais atklājums festivālā izrādījās duets "Howling Owl", kuru veido latviešu vokāliste Evija Vēbere un serbu bundzinieks Lavs Kovačs. Abi mūziķi satikušies studējot džeza mūziku Nīderlandē un uz konferenci bija devušies uzreiz pēc 12 koncertu turnejas Serbijā. Vēberes balss ir ļoti specifiska un atgādina gan Bjorku, gan dāmas no "Cocorosie".

Abi dueta dalībnieki minimālistiskā stilā ieturētās melodijas veido ar sintezatoriem, taču Kovača sarežģītie ritmi piešķir tām dzīvību, pateicoties izpildījuma enerģijai. Koncerts Bratislavā izpelnījās kaislīgas ovācijas. Vēbere pēc koncerta pastāstīja, ka jaunā gada sākumā plāno arī koncertus dažādās Latvijas vietās.

Vīnes festivāla daļā viens no gaidītākajiem bija Kanādas grupas "Austra" koncerts. Grupas soliste Keitija Stelmanis ir latviešu izcelsmes – šis fakts noteikti bija viens no iemesliem interesei par viņas koncertu "Palladium" koncertzālē 2011. gadā. Pirms koncerta Keitija paspēja pastāstīt, ka Latvijā viesojusies visai maz, tomēr uzskata sevi par "ceturtdaļ-latvieti".

Grupas koncerts pulcēja iespaidīgu klausītāju skaitu, un vairāki miljoni skatījumu "Austras" dziesmu videoklipiem "Youtube" nav radušies no zila gaisa – liela daļa publikas skaidri dziedāja līdzi vārdus ne tikai hitiem, bet arī citām dziesmām. Lai arī pavadošā grupa neradīja īpaši izteiksmīgu iespaidu, par Keitijas jeb Austras balss kvalitāti šaubu nav – līdzās meistarībai to veido arī raksturs.

Cits liels vārds programmā – Maiks Skiners – Vīnē uzstājās kā dīdžejs. Angļu reperis, producents, aktieris un ietekmīgās britu hiphopa apvienības "The Streets" līderis kā dīdžejs regulāri uzstājas daudzos klubos visā Eiropā. Skinera prasmes šādā ampluā apliecināja ne tikai dejas, bet arī spēja deju mūzikas ietvarā izvairīties no banalitātēm – ko tādu būtu patīkami biežāk manīt arī Rīgā.

Rokenrola pārstāvju īpatnības iemiesoja arī britu grupa "Todd Dorigo" – apvienības priekšnesums klausītājiem piedāvāja klasisku britroka paraugstundu. Šis tas no Bītliem, šis tas no "The Kooks" – un top skaidrs, ka klausītāji joprojām novērtē ģitāru mūziku.

Taču vēl spilgtāk šo muzikālo virzienu pārstāvēja ungāru ansamblis "Ivan & The Parazol". Pārpildīts koncerts ievērojama izmēra zālē Bratislavā liecināja ne tikai par rokmūzikas popularitāti, bet arī par citu būtisku niansi – joprojām spēcīga loma ir harismātiskam līderim. Ne velti Ungārijā šo grupu dēvē par vietējiem "The Rolling Stones" un tieši aktīvā darbība uz skatuves viņu priekšnesumu padarīja aizraujošu.

Arī Latvijas mākslinieki – "Dagamba", "Laika suns", "Alise Joste" un Mr. Myster - ar panākumiem nospēlēja vairākus koncertus. Interesanti, ka "Laika suns" ārzemju koncertiem izveidojis dziesmu angliskās versijas, lai arī mājās - gan ierakstos, gan uzstājoties - visi dziesmu teksti ir latviski. Grupas dalībnieki stāstīja, ka lēnām gatavo arī ierakstu versiju angļu valodā, kas paredzēts ārzemju tirgum.

Ārzemnieki aktīvi interesējas par latviešu grupām, par ko liecina ne tikai fani koncertos, bet arī pārdoto ierakstu skaits turpat uz vietas. Patīkami kārtējo reizi pārliecināties, ka Latvijā tapusi mūzika jau labu laiku ir konkurētspējīga arī Eiropā un savā kvalitātē nebūt neatpaliek no dažādām ārzemju zvaigznēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!