Foto: Publicitātes foto

16. oktobrī plkst. 19 Dailes teātrī un 18. oktobrī plkst. 19 Liepājas teātrī tiks izrādīta jubilejas festivāla "Zelta Maska Latvijā" izrāde - Maskavas Valsts Nācijas teātra iestudējums "Zviedru sērkociņš".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, Oļega Kudrjašova kursu Krievijas Teātra mākslas institūtā Maskavā zināja visi, kuri interesējās par skatuvi. Diemžēl pēc mācību beigām ne absolventiem, ne pedagogam, kas izskolojis ne vienu vien zvaigzni, neviens nedeva telpas un naudu savas trupas izveidošanai.

Nācijas teātri tobrīd vadīja Jevgeņijs Mironovs, kas jaunos kolēģus ņēma savā paspārnē. Vispirms afišā iekļāva viņu diplomdarbu "Svilpji", bet pēc tam arī "Zviedru sērkociņš", kā mēģinājumus Kudrjašova aktieri kopā ar studējošo režisoru Ņikitu Grinšpunu rīkoja viens pie otra dzīvokļos. Čehova humoristiskie stāsti "Sieva" un "Zviedru sērkociņš" pārgalvīgās un talantīgās komandas kopīgiem spēkiem pārvērtušies detektīvā-farsā. Publika ir ļoti iemīļojusi šo reti dzīvespriecīgo muzikālo izrādi, kaut arī pirmizrādes brīdī aktieru vidū nebija medijos atpazīstamu seju, ja nu vienīgi Jūlija Persilda, norāda "Zelta Maska Latvijā" rīkotāji.

Jevgeņijs Tkačuks, kas izrādē "Zviedru sērkociņš" spēlē galveno vīriešu lomu, šoruden televizoru ekrānos parādījies kā Grigorijs Meļehovs - tieši viņu Sergejs Ursuļaks padarījis par galveno tēlu Mihaila Šolohova romāna "Klusais Dons" jaunākajā ekranizācijā. Un vēl viens izrādes aktieris Pāvels Akimkins parādījis sevi kā ļoti interesants komponists. Šajā kategorijā viņš pat ticis nominēts Latvijas Nacionālajai teātra prēmijai "Spēlmaņu nakts" (Pāvela mūzika izskan Liepājas teātra izrādē "Indulis un Ārija").

Režisors: Ņikita Grinšpuns. Lomās: Jevgeņijs Tkačuks, Dmitrijs Žuravļovs, Artjoms Tulčinskis, Pāvels Akimkins, Jeļena Nikolajeva, Marija Bezļudko, Romāns Šaļapins, Marija Bjorka, Natalja Nozdrina. Nominācija 2009. gada prēmijai "Zelta Maska" kategorijā "Labākā mazformāta drāmas izrāde", "Labākā vīriešu loma" (Jevgeņijs Tkačuks).

Biļetes uz festivāla "Zelta Maska Latvijā" izrādēm pieejamas visās teātru kasēs un tīklā "Biļešu Paradīze" un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!