Foto: Publicitātes foto

Jubilejas festivāls „Zelta Maska Latvijā” sāksies ar viena no mūsdienu izcilākajiem horeogrāfiem - Jirži Kiliana - baletiem.

Kā portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji, 13. oktobrī plkst. 19 uz Latvijas Nacionālās operas skatuves tiks izrādīti Jirži Kiliana iestudējumi "Vaska spārni" (Nominācija 2011. gada prēmijai "Zelta Maska" kategorijā "Labākā baleta izrāde", "Labākā sieviešu loma"), "Bezmiegs" (Nominācija 2014. gada prēmijai "Zelta Maska" kategorijā "Labākā baleta izrāde"), "Mazā nāve. Sešas dejas" (2011. gada prēmija "Zelta Maska" kategorijā "Labākā baleta izrāde", nominācija 2011. gada prēmijai "Zelta Maska" kategorijās "Labākā sieviešu loma", "Labākā vīriešu loma").

K. S. Staņiskavska un V. I. Ņemiroviča-Dančenko Maskavas Akadēmiskais muzikālais teātris čehu ģēnija viencēliena izrādes savācis kā pērles virtenē, nežēlojot laiku un spēku, iedziļinoties visās stila detaļās, apgūstot brīnumaino Kiliana plastiku, kas ir pilnā un nedalāmā harmonijā ar mūziku. Un galu galā teātris sakrājis četras izrādes, atklājot "dejojošā Pikaso" būtību, kas Prāgas pavasara laikā pameta dzimteni; kas ieguvis klasisku izglītību Londonas skolā; dejojis Džona Krenko Štutgartes trupā, sacerējis vairāk nekā simts izrādes Nīderlandes dejas teātrim, kuru viņš vadīja 30 gadus; kas saņēmis Lorensa Olivjē, Vāclava Ņižinska un Benois de la dance prēmijas; cilvēks, kurš pēc Rūdolfa Nurejeva sacītā, "pārvērš metaforas kustībā".

"Jirži Kiliana baletu vakars" 2015. gadā atklāja projektu "Zelta Maska Kino", kas izrādīts uz lielajiem ekrāniem daudzos kinoteātros. Tajā pašā laikā K. S. Staņiskavska un V. I. Ņemiroviča-Dančenko Maskavas Akadēmiskā muzikālā teātra dejas trupa svinēja savu 75. jubileju.

"Šis ir liels notikums teātrim, kas pavisam drīz, pēc četriem gadiem, svinēs savu simtgadi. Mūsu baleta māksla un mūsu trupas līmenis ir augstu novērtēts gan Krievijā, gan ārvalstīs. Lielā mērā tas ir baleta vadītāju, slaveno dejotāju Igora Zeļenska un Andreja Udarova nopelns. No pašiem pirmsākumiem mēs savā repertuāra politikā ievērojam principu: sezonā iestudēt klasisku baletu un mūsdienu horeogrāfijas izrādi. Tas dod iespēju attīstīties māksliniekiem un paplašināt mūsu skatītāju redzesloku," sacīja Maskavas Akadēmiskā muzikālā teātra direktors Ara Karapetjans.

Biļetes uz festivāla "Zelta Maska Latvijā" izrādēm pieejamas visās teātru kasēs un tīklā "Biļešu Paradīze", kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!