Foto: LETA

Interneta vietnē "www.mugurkauls.lv" publicēto sabiedrisko aicinājumu par Okupācijas muzeja ēkas aizsardzību un pret paredzēto Gunāra Birkerta projektētā baltās piebūves "Nākotnes nams" būvniecību līdz šim parakstījis jau 1000 cilvēku, informē arhitektes Zaigas Gailes birojs.

Aicinājums aicina saglabāt un atjaunot izcilo ēku, vērtējot plānoto piebūvi kā nesaimniecisku, pilsētbūvnieciski nepārdomātu, ēkas esošo tēlu un arhitektonisko vērtību degradējošu risinājumu. Šī gada jūlijā Gaile aicināja sabiedrību atbalstīt Okupācijas muzeja ēkas saglabāšanu tās arhitektu Gunāra Lūša-Grīnberga un Dzintara Dribas radītajā veidolā, nebūvējot tai klāt "Nākotnes namu".

Latvijas Okupācijas muzeja piebūvi - "Nākotnes namu" - varētu sākt būvēt septembrī. Kā norādīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) būvniecības projektu vadītājs Aivars Mirkšs, līgumu ar būvnieku, kurš būs uzvarējis konkursā par "Nākotnes nama" būvniecību, plānots noslēgt septembrī, un būvniecība ilgs 14 mēnešus. Okupācijas muzeja rekonstrukcijā pašlaik VNĪ iekļāvušies valdības piešķirto līdzekļu robežās līdz 4,5 miljoniem eiro.

Zaigas Gailes birojs informē, ka Okupācijas muzeja ēka Latviešu Strēlnieku laukumā 1 ir ievērojams Eiropas mēroga 20.gadsimta modernisma arhitektūras mantojuma paraugs. Tā arhitektoniskās kvalitātes augstu novērtējuši gan pašmāju, gan ārvalstu arhitekti un speciālisti. Plānotās piebūves dēļ starptautiskā modernisma ēku un citu objektu dokumentācijas un saglabāšanas organizācija "DoCoMoMo" ievietojusi Okupācijas muzeja ēku apdraudēto objektu sarakstā.

Vienlaikus, izprotot Okupācijas muzeja vajadzības pēc papildu telpām, "www.mugurkauls.lv" publicētajā aicinājumā pausts priekšlikums attīstīt Okupācijas muzeju kopā ar 2014.gadā vērienīgu sabiedrības interesi piesaistījušo, potenciāla ziņā nenovērtēto Stūra māju. Gaile uzskata, ka, atjaunojot Okupācijas muzeja ēku esošā apjomā, nauda, ko valsts piešķīrusi, atliktu arī Stūra mājas sakopšanai. Tajā muzejs iegūtu sev papildu telpas gan ekspozīcijām, izstādēm un glabātuvēm, gan darba kabinetus pētniekiem un administrācijai, un nepārdomātā piebūve tad nebūtu nepieciešama.

Latvijas arhitekti, kuri iebilst pret paredzēto Okupācijas muzeja ēkas piebūvi, vēstulē valdības vadītājai Laimdotai Straujumai (V) apsolījuši strādāt nesavtīgi un sabiedriskā kārtā, lai līdz Latvijas 100 gadu jubilejai Okupācijas muzeja ēka būtu atjaunota un sakopts tiktu arī ansamblī ar ēku esošais Strēlnieku laukums. Vienīgais, kas šobrīd nepieciešams no valsts vadības un iesaistīto institūciju puses, ir spēja atbildīgi rīkoties kultūras un identitātes vērtību apzināšanās un saglabāšanas labā, uzskata arhitekti.

Patlaban tiek gaidīts, kad Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) būs pabeigusi savu izvērtēšanu, lai projektu varētu iesniegt Rīgas pilsētas būvvaldē un iegūt atļauju būvniecības sākšanai. Šķērslis būvniecības sākšanai varētu būt, ja VKPAI Okupācijas muzeja ēkas kultūrvēsturisko vērtību novērtētu augstāk, nekā tas bijis iepriekš. Arī Rīgas pilsētas arhitekta viedoklis varētu būt izšķirošs, lai būvvalde saskaņotu projektu, stāstīja Mirkšs.

Savukārt 20 arhitekti, kuru vidū ir Zaiga Gaile, Aldis Sīlis un Uldis Lukševics, iebilst pret Okupācijas muzeja piebūves īstenošanu. Arhitekti uzsver, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai. Toties vēl cita arhitektu-pilsētbūvnieku grupa lūgusi kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) ēku atzīt par aizsargājamu kultūras pieminekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!