Foto: F64

2010. gada 15. jūnijā mira grupas "Līvi" basģitārists un vokālists Jānis Grodums. Pieminot viņa nāves piekto gadadienu, "Delfi Kultūra" piedāvā piecu dziesmu izlasi, kurā izskan Groduma balss.

Jānis Grodums "Līviem" pievienojās 1976. gadā. Viņa spožākais posms bija astoņdesmitie gadi, kuru laikā viņa balss iezīmēja daudzu mīlēto, ne ar ko nesajaucamo grupas skanējumu.

Deviņdesmito gadu vidū, kad no grupas aizgāja Aivars Brīze, Grodums kļuva par vienīgo vadošo vokālistu. Dzīves laikā Grodums interesējās arī par fotogrāfiju un 2010. gadā Liepājā tika atklāta viņa pirmā fotoizstāde.

Fotogalerija: Jānis Grodums

'Dzimtā valoda'

1986. gadā "Līvi" ieguva 1. vietu konkursā "Mikrofons" ar dziesmu "Dzimtā valoda" - kopš tā brīža dziesma ir iegūlusi sirdī neskaitāmiem klausītājiem un kļuvusi par vienu no atmodas laika himnām. Tās mūziku sarakstījis Ainars Virga, bet vārdus - moldāvu dzejnieks Grigore Vieru, kurus latviski atdzejojis Imants Ziedonis.

'Ozolam'

Ar dziesmu "Ozolam" "Līvi" piedalījās raidījumā "Mikrofona aptauja 88". Kopš tā brīža arī šī dziesma ierindojusies ikoniskāko latviešu dziesmu vidū. Tās vārdu autors ir Guntars Račs.

'Nekad'

Klasiskajā roka balādē "Nekad" Jānis Grodums ne tikai dzied - viņš ir arī tās mūzikas autors. Viņa izteiksmīgā balss, kas daudzus latviešus iepazīstināja ar rokmūzikas skanējumu, šajā dziesmā atklājas visā pilnībā.

'Piedod man'

Arī dziesma "Piedod man", kas sākotnēji bija pazīstama ar nosaukumu "Ziņģe slaistam" ir Groduma rakstīta. Šī ir viena no retajām "Līvu" dziesmām, kurām veidots videoklips. Tā režisore ir Žaklīna Cinovska.

'Rožu laukums'

Arī "Rožu laukums", kas pirmo reizi izdota 1985. gadā, ir viena no Jāņa Groduma dziesmām. Tās vārdu autors ir dzejnieks Aivars Neibarts jeb Ņurbulis.

"Līvi" pārtrauca darbību 2010. gadā pēc Groduma nāves. Viņš bija vienīgais grupas dalībnieks, kas tajā darbojās kopš pirmsākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!