Foto: Publicitātes foto

18. martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē būs pirmizrāde Ingas Ābeles lugas "Aspazija. Personīgi" iestudējumam Māras Ķimeles režijā, portālu "Delfi" informē JRT pārstāvji.

Lugu "Aspazija. Personīgi" rakstniece Inga Ābele sarakstījusi īpaši Jaunajam Rīgas teātrim. Scenogrāfija – Gints Gabrāns, kostīmi un interjers – Kristīne Jurjāne, video – Ineta Sipunova un Gints Gabrāns. Mūzika – Jānis Šipkēvics (Shipsi). Lomās: Baiba Broka, Jana Čivžele, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Inga Tropa.

"Aspazija" ir izrāde – pētījums, kuras pamatā pazīstamās latviešu literātes un politiķes Aspazijas (1865-1943) biogrāfijas meti. Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne, kā pseidonīmu sev bija izvēlējusies Perikla mīļotās Aspazijas vārdu. Viņa bija izcilā dzejnieka Raiņa dzīvesbiedre. Rainis un Aspazija visbiežāk tiek minēti kopā kā mīlestības un radoša tandēma simbols. Aspazija radījusi Raini, un Aspazija ziedojusies Rainim – šāds viedoklis nereti dominē Aspazijas un Raiņa biogrāfiju pētnieku vidū. Bet kas Aspazija bija pati?

""Aspazija. Personīgi" ir iespaidi par dižo latviešu dzejnieci, sekojot pa viņas pēdām – mantojumā atstātajiem tekstiem," stāsta rakstniece Inga Ābele: "Luga tapa Māras Ķimeles iespaidā – savaldzināja režisores doma par to, ka atmiņās Laikam ir cits blīvums. Izrādes galvenais izaicinājums, manuprāt, būs aizturētu elpu kopā ar skatītājiem tajā ienirt. Man pašai Aspazijas tekstu studēšana bija kā pārvietošanās pa noslēpumainas zemes karti, gūstot apstiprinājumu tam, ko sen biju nojautusi – paldies, ka Aspazija bija tieši tāda, kāda bija, un paldies par visu, ko viņa izdarīja – neviens cits viņas vietā to nebūtu veicis. Viņa bija skaista, precīza un dziļi cilvēciska visās savās izpausmēs."

Aspazija jauniestudējumā būs aktrise Baiba Broka, kura kopā ar izrādes radošo grupu padziļināti pētījusi Aspazijas dzīvi un daiļradi. Aktrise uzsver dzejnieces lielo nozīmību un prieku par to, ka latviešiem ir tik izcila Sieviete, kura ir arī izcili talantīga dzejniece un domātāja. Tādi domas un koprades sprādzieni divu cilvēku, arī Raiņa un Aspazijas, starpā visā pasaules literatūrā ir īpaši brīnumi, īpaši notikumi. Mēs, latvieši, varam būt lepni, ka mums ir šāds pāris, kas izceļ viens otru un viens caur otru spēj radīt ģeniālus, paliekošus un tautai būtiskus darbus.

Raini izrādē spēlēs aktieri Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš, kurš saka: "Prieks, ka šogad Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā tiek aktualizēti viņi abi kā cilvēki un viņu daiļrade. Rainis un Aspazija spēja dzīvi, kas pret abiem bija arī nesaudzīga, reizēm pat nežēlīga, pārradīt ģeniālā dzejā, kas šī iemesla dēļ ir tik ļoti pārlaicīga."

Izrāde iekļauta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas kultūras programmā "Pastāvēs, kas pārvērtīsies".

Biļetes JRT kasē Lāčplēša ielā 25, Rīgā, un internetā ir nopērkamas uz 21., 25., 26. un 27. marta, kā arī 9., 10., 15. un 29. aprīļa izrādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!