Foto: Publicitātes foto

No 25. līdz 29. martam gada Igaunijas galvaspilsētā Tallinā norisināsies Baltijas un Ziemeļeiropas vērienīgākais pilsētas festivāls un mūzikas industrijas konference “Tallinn Music Week” (Tallinas Mūzikas nedēļa).

Piecas dienas Tallinas klubos, teātros, kafejnīcās un radošajās telpās uzstāsies 206 muzikālās apvienības no Igaunijas un 25 citām valstīm. Latviju 7. Tallinas Mūzikas nedēļā pārstāvēs deviņas grupas un mākslinieki, kuru starpā būs arī "Carnival Youth" un Shipsi.

Mūzikas konference "Tallinn Music Week" (TMW) Igaunijā norisināsies jau septīto gadu pēc kārtas. Pastāvēšanas laikā festivāls guvis ievērību arī ārpus Baltijas reģiona, un šogad tam pieteicās rekordliels mūziķu skaits - teju 1000 pieteikumu no 39 valstīm, no kuriem aptuveni trešā daļa bija no Igaunijas mūziķiem. 

Visvairāk pieteikumu no citām valstīm festivāla organizatori šogad saņēma no Baltkrievijas, Somijas, Dānijas un Latvijas, taču pieteikumi pienāca pat no Kambodžas, Irānas un Grenlandes. Turklāt savai gaumei ko piemērotu varēs atrast katrs, jo festivālā pārstāvēti mūzikas žanri no klasiskās mūzikas līdz pat smagajam metālam.

Starp gaidītākajiem starptautiskajiem dalībniekiem šogad nosaucama britu folka leģenda Vashti Bunyan, Zviedrijas elektro popa zvaigzne KateBoy un par poļu art-pop princesi dēvētā Julia Marcell. Festivālā īpaša uzmanība šogad vērsta arī uz Dāniju, kas patlaban tiek uzskatīta par vienu no aizraujošākajiem mūzikas centriem Eiropā. Tāpat šogad notiks arī vēl nebijis klasiskās mūzikas reivs, kas norisināsies radošajā centrā "Kultūras katls" ("Kultuurikatel").

Visplašāk festivāla programmā būs pārstāvēti Igaunijas mākslinieki. To vidū, piemēram, grupa "Curly Strings", kas šogad saņēmusi četrus "Igaunijas Mūzikas balvas" apbalvojumus kategorijās "Labākais albums", "Labākā grupa", "Labākais Debijas albums" un "Labākā Dziesma" - par dziesmu "Kauges külas". 

Būs iespēja skatīt arī ārpus Igaunijas robežām atzinību guvušo grupu "Odd Hugo", kuras mūzika raksturojama kā folka, balkānu un blūza sajaukums, kā arī 2013. gada Igaunijas labākā roka albuma autorus - "Elephants from Neptune", kā arī "Eirovīzijas" nacionālās atlases "Eesti Laul" otrās vietas ieguvēju Daniel Levi, folka dziedātāju Maarja Nuut un nepieradināto orķestri "Tartu Pop Ja Roki Instituut".

Iepriekšējos gados Tallinas Mūzikas nedēļā Latviju pārstāvējušas tādas grupas kā "Prāta Vētra", "Instrumenti", "The Sound Poets", "Latvian Voices", "Soundarcade" u.c. Arī šogad festivālā uzstāsies deviņas Latvijā atzinību guvušas grupas un mākslinieki. 

26. martā festivāla ietvaros Tallinā uzstāsies DJ Ģirts Reiniks, grupa "Momend" un Mr. Myster. 27. martā būs skatāms un klausāms Stillhead un grupa "Audience Killers", bet uz kluba "Rock Cafe" skatuves kāps grupa "Carnival Youth". Savukārt 28. martā festivālā uzstāsies grupas "Instrumenti" dalībnieks Jānis Šipkēvics jeb Shipsi, grupa "Laika Suns"  un hip-hop mākslinieks Pikaso.

Papildinot galveno Tallinas Mūzikas nedēļas programmu, no 25. līdz 29. martam festivāla "City Stage" programmas ietvaros kafejnīcās, galerijās, grāmatnīcās un citviet pilsētā norisināsies arī īpaši pop-up koncerti, kuros bez maksas, intīmākā gaisotnē būs iespējams baudīt festivāla mūziķu priekšnesumus. 

Tāpat visiem interesentiem būs iespēja apmeklēt arī "TMW Talks" - diskusiju sēriju par dažādiem ar mūziku saistītiem tematiem (ja vien programmā nav norādīts citādāk, diskusijas norisināsies igauņu valodā). Tiks turpināta arī iepriekšējos gados aizsāktā tradīcija - "TMW Tastes", kas festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem dod iespēju īpaši izvēlētos restorānos un kafejnīcās baudīt festivālam īpašus piedāvājumus un atlaides.

Vēl nebijis festivāla jaunums ir programma "TMW Arts", ko organizē Igaunijas Modernās mākslas attīstības centrs, festivāla laikā piedāvājot aplūkot īpašas izstādes, kurās būs redzami gan klasiķu, gan mūsdienu mākslinieku darbi. 27. un 28. martā norisināsies arī "Tallinas alus darītavu festivāls", kurā būs iespēja nogaršot labāko Igaunijas un citu Eiropas valstu mazo alusdarītavu alus šķirnes.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!