Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 20. februārī plkst. 20 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes iela 101a, iekšpagalma ēkā) notiks akcija -diskotēka "Cits Purvītis 2013/2014". Tas ir nebijis notikums Latvijas mākslas dzīvē, kurā no institucionālās kritikas pozīcijas tiek sniegts komentārs par vadošo mākslas pārstāvju viedokli, stāsta pasākuma organizatori.

Akcija - diskotēka "Cits Purvītis" analizē Latvijas nozīmīgākās vizuālās mākslas balvas, proti, Purvīša balvas, piešķiršanas procesu, kurš šogad pretendentu atlasē uzrādīja izteikti tradicionālu mākslas izpratni.

Ņemot vērā šīs balvas publicitāti un tajā investētos līdzekļus, nevar noliegt, ka Purvīša balva ir nozīmīgs rīks mūsdienu mākslas ainas dokumentēšanai un institucionalizēšanai, uzsver organizatori.

Tomēr akcijas "Cits Purvītis" rīkotāji uzskata, ka šī dokumentācija ir nepilnīga, jo tajā tiek ignorēti tie radošie procesi un mākslas formas, kas pārkāpj ērto, drošo un ierasto mākslas definīciju. Līdz ar to virkne oriģinālu, drosmīgu un novatorisku risinājumu paliek "ārpus kadra".

"Cits Purvītis", kā stāsta rīkotāji, ir alternatīva skatījuma demonstrējums, kas aktualizē ne tikai balvas nozīmi, bet arī mākslas vērtēšanas kritērijus, izjautājot mākslas robežas un uzrādot faktorus (tostarp institucionālos), kas ietekmē mākslas izpratni un atzīšanu.

Svarīga ir atsauce uz 19. gs. beigu franču Mākslas Salonu tradīciju un Noraidīto salonu – tālaika izžūrētā māksla, kura rada vietu Noraidīto salonos, šobrīd aktuālajā mākslas stāstā nereti ieņem daudz nozīmīgāku vietu par savulaik Salonos redzamo un pieņemto. Akcijas rīkotāji jautā: kuri mākslinieki pēc 100 gadiem reprezentēs šībrīža Latvijas mākslu?

Akcijas "Cits Purvītis" nominanti:

• Ieva Epnere (izstāde "Telpas atmiņa" (Mindscapes) kim? Laikmetīgās mākslas centrs, 15.03.-28.04.2013., kā arī darbi izstādē "Urban Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija", Rīgas mākslas telpa, 8.05.-5.06.2014)

• Maija Kurševa (darbs "Harmsapuksti" izstādē "Vasaras lasījumi", Cēsu Mākslas festivāls, 2013, darbs izstādē "Berlīne-Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām", Kaņepes Kultūras centrs, 11.04.-8.05.2013., personālizstāde "Seriāls", kim? Laikmetīgās mākslas centrs, 9.10.-17.11.2013., un darbi izstādē "Sveika, galva!", Dzelzceļa muzejs, 13.03.-22.04.2014.)

• Anda Lāce (performances "Kokons", kopā ar Platonu Buravicki, Totaldobže mākslas centrs, 20.04.2013., un "Ķekars", kopā ar Eviju Skuķi, Totaldobže mākslas centrs, 19.12.2013.)

• Izolde Cēsniece (izstāde "Latvijas jaunās mākslas vēstures DNS portrets", Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā, 6.08.-18.09.2014.)

• Ivars Grāvlejs (darbs "Informatīvi – muzikāls, vizuāls un interaktīvs ieskats dažu Latvijas fotogrāfu daiļradē" izstādē "Urban Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija", Rīgas mākslas telpa, 8.05.-5.06.2014)

• Miks Mitrēvics un Kristīne Kursiša (izstādes "Septiņas ceturtdienas", kim? Laikmetīgās mākslas centrs, 29.11.2012.-10.01.2013., un April showers, P/////AKT, Amsterdama, 01.11.-30.11.2014.)

• Miķelis Fišers (izstāde "Netaisnība", Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, 29.11.2014-18.01.2015.)

• Ēriks Apaļais (izstāde "Vārdi", kim? Laikmetīgās mākslas centrs, 25.01.-3.03.2014.)

Savu viedokli par 2013./2014. gadā notikumiem mākslā izteica sekojoši jaunākās paaudzes mākslas zinātnieki, kritiķi un kuratori: kuratore Inga Lāce, kritiķe Jana Kukaine, mākslas centra Totaldobže vadītājs Kaspars Lielgalvis, kritiķis Valts Miķelsons, mākslas zinātniece Antra Priede, mākslas zinātniece un kuratore Šelda Puķīte, kuratore un kritiķe Maija Rudovska.

Akcijas "Cits Purvītis" mērķis nav izcelt vienu mākslinieku īpaši, stāsta rīkotāji. Svarīgāka ir iespēja sniegt alternatīvu versiju par mākslas procesiem pēdējo divu gadu laikā. Tomēr lai notikums nezaudētu spriegumu, "uzvarētājs" tiks nosaukts izlozes rezultātā. 

Tāpat akcijas rīkotāji uzskata, ka tradicionāls izstādes formāts ir "sastindzis" un neatbilstošs laikmetīgās mākslas raksturam, tāpēc akcijas laikā tiks sniegta iespēja iepazīt mākslu brīvākā atmosfērā, distancējoties no nopietnības, ar kādu parasti tiek saistīta balvu pasniegšanas ceremonija.

Ieeja pasākumā ir bez maksas. Tā laikā darbosies Valmiermuižas alus bufete un dejas ilgs līdz plkst. 24:00 vai līdz pēdējam viesim.

Izstāde-akcija-diskotēka ir spontāna un brīvprātīga pašiniciatīva, kas tapusi bez materiālas atlīdzības, sponsoriem un atbalstītājiem. Pasākuma vizuālās identitātes autore ir Inga Ģibiete. Akciju-diskotēku organizē mākslas apvienība "Meteors".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!