Foto: DELFI
Piektdien plkst. 15 durvis atkal vērs izstāde Stūra mājā - bijušajā Valsts drošības komitejas jeb čekas ēkā, Rīgā, Brīvības ielā 61, informēja Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvji.

Pirmajā stāvā - bijušajā čekistu ēdamzālē - izvietota izstāde par čekas darbību Latvijā, ko veidojuši Okupācijas muzeja vēsturnieki. To apmeklētāji varēs apskatīt bez maksas. Savukārt čekas iekšējā cietuma kameras, šautuvi, pagrabus, pastaigu laukumu un pagalmu būs iespējams apskatīt gida pavadībā. Šīs telpas ir saglabātas apskatei pēc iespējas autentiskā izskatā. Biļetes uz ekskursiju varēs nopirkt izstādes kasē, internetā, kā arī "Biļešu servisa" kasēs.

Ekskursijas pa ēku gidu pavadībā plānotas noteiktos laikos, līdzīgi kā kino seansi. Šie laiki ir redzami "Biļešu servisa" mājaslapā. Ekskursija plānota pusotras stundas garumā. Pieaugušajiem biļete maksās 5 eiro, skolēniem un studentiem 2 eiro, bet invalīdiem, represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem tā būs bez maksas.

Stūra mājas izstāde būs atvērta katru dienu, izņemot otrdienu. Pirmdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 10 līdz 17.30, trešdienās no plkst. 12 līdz 19, bet sestdienās un svētdienās no plkst. 10 līdz 16.

Izstādi Stūra mājā Latvijas Okupācijas muzejs sagatavoja pērn projektā "Stūra māja. Lieta 1914-2014", kas darbojās no maija līdz oktobrim. Stūra māja ar bezmaksas ekspozīciju par čeku, ēkas apskates tūrēm un vairāku muzeju rīkotajām izstādēm bija viens no ievērojamākajiem "Rīga 2014" projektiem. Pēc slēgšanas Kultūras ministrija piešķīra 16 885 eiro, lai ēkas īpašnieks valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" pirmajā stāvā un pagrabā iekārtotu elektrisko apkuri. Tika piešķirti arī 5340 eiro, lai Okupācijas muzejs varētu papildināt ekspozīciju.

Arī 2015.gadā ir piešķirts valdības finansējums 78 000 eiro apmērā, kas daļēji nodrošina izstādes darbību. Trūkstošos līdzekļus izstādes darbam ir iecerēts gūt no biļešu pārdošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!