Foto: AP/Scanpix
104 gadu vecumā mirusi Luīze Rainera - pirmā aktrise, kura divus gadus pēc kārtas saņēma prestižo ASV Kinoakadēmijas balvu jeb "Oskaru".

Vācijā dzimusī aktrise tika apbalvota 1936. un 1937.gadā. Līdz šim "Oskara" balvu divreiz pēc kārtas saņēmuši tikai pieci aktieri - Rainera, Spensers Treisijs, Ketrina Hepberna, Džeisons Robards un Toms Henkss.

Pirmā ASV Kinoakadēmijas balva Rainerai tika piešķirta par tēlojumu filmā "The Great Ziegfeld", kurā viņa spēlēja teātra direktora sievu. Gadu vēlāk viņa ieguva otru "Oskara" statueti par ķīniešu zemnieces spēlēšanu kinofilmā "The Good Earth".

Dubultais sasniegums padarīja Raineru par slavenu aktrisi, taču viņas karjera nebija ilga. Viņas pēdējā lielā kino loma bija 1943.gadā. Pēc tam viņa pārcēlās uz dzīvi Londonā un paretam spēlēja nelielas lomas televīzijā un kino.

Rainera vēlāk sacīja, ka "Oskaru" iegūšana esot bijis "sliktākais, kas ar mani noticis", jo kinostudija esot bijusi tiesīga "likt man spēlēt jebko". Aktrises un studijas MGM starpā izcēlās strīds par māksliniecisko brīvību, kā rezultātā Rainera lauza līgumu.

"Es biju kā mašīna. Burtiski - skrūvīte lielā, lielā rūpnīcā, un es neko nevarēju darīt," viņa stāsta. "Tāpēc es aizgāju. Jā, es aizbēgu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!