Pēc dažām nedēļām - 7. decembrī - Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē notiks pirmizrāde Iļja Ilfa un Jevgeņija Petrova romāna "Divpadsmit krēsli" dramatizējumam Alvja Hermaņa režijā, savukārt 12. decembrī Mazajā zālē pirmo reizi skatītājiem būs iespēja redzēt vācu rakstnieka Patrika Zīskinda lugas "Kontrabass" iestudējumu, kura režisors ir Ģirts Ēcis.

Jauniestudējuma "Divpadsmit krēsli" režisors, scenogrāfs un dramatizējuma autors ir Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne.

Izrādē piedalās aktieri: Andris Keišs, Gundars Āboliņš, Ģirts Krūmiņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Sandra Kļaviņa vai Elita Kļaviņa, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Regīna Razuma, Edgars Samītis un Andis Strods.

"Apslēpto dārglietu meklēšana vienā no 12 krēsliem ir iegansts, lai pastāstītu vienu no tiem ebreju stāstiem, kurā smieklīgais un smeldzīgais ir viens un tas pats. Romāns "Divpadsmit krēsli" savā ziņā ir arī Odesas ebreju ielas folkloras apkopojums, kura "asinsgrupa" ir tā pati, kas Īzaka Bābela Odesas stāstiem, taču tas tika rakstīts padomju kontekstā.

Tālaika cenzūra, antisemītisms un citi apstākļi liek uztvert šo romānu kā metaforu varbūt vēl arī kaut kam citam. Interpretāciju iespējas ir atvērtas. Mēs tās izmantosim. Šī stāsta varoņi Ostaps Benders ar savu kompanjonu Kisu sen jau ir folklorizējušies, un vizualizēt tos uz skatuves no mūsu puses ir bezkaunīga un bezcerīga drosme. Mēs par to jau iepriekš atvainojamies," saka izrādes režisors Alvis Hermanis.

"Kā lai izstāsta daudziem sen un labi zināmu anekdoti tā, lai būtu ne vien smieklīgi, bet arī mazliet žēl tās varoņu? Kur slēpjas tas āķis? Vai tas tur vispār ir? Tāds grūts, kļūdu pilns, bet skaists ceļš..." stāsta aktieris Gundars Āboliņš.

Biļetes uz decembra izrādēm jau ir izpārdotas. No 4. decembra būs nopērkamas biļetes uz janvāra un februāra izrādēm.

Savukārt 12. decembrī JRT Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora Ģirta Ēča vācu rakstnieka Patrika Zīskinda lugas "Kontrabass" iestudējums. Izrādes scenogrāfs – Ģirts Ēcis, piedalās aktieris Gatis Gāga.

"Kāds ir pats kontrabass? Ja Jums ir viesi, viņš tūlīt lien priekšplānā. Visi nepārtraukti runā tikai par viņu. Ja Jūs gribat būt divatā ar sievieti, viņš stāv blakus un uzrauga, kas notiek. Jūs kļūstat intīms – viņš noskatās." (fragments no lugas "Kontrabass")

"Izrāde būs par cilvēku, kurš palicis viens ar sevi, mūziku un visumu. Laimīgais..." atklāj tās veidotāji.

"Izvēloties, vecākiem par spīti, muzikanta karjeru un visneparocīgāko, solo spēlei vismazāk atbilstošāko instrumentu, cilvēks pats sevi nolemj bezgala vienmuļai un vientuļai dzīvei – kā vecai lampiņai, kura deg pamestas mājas pagrabā, un vienīgais, kas var mainīt šo dzīvi, ir briesmīgs noziegums," stāsta režisors Ģirts Ēcis.

Aktieris Gatis Gāga jautā: "Vai jūs esat laimīgi? Vai dzīvē darāt to, kas vislabāk atbilst jūsu talantiem un spējām? Vai esat kādreiz padomājuši par reiz jaunībā izdarītās izvēles sekām? Jums derētu par to padomāt. Pat, ja tas jūs tiešā veidā neskar, jūs nekad neesat pasargāti no negaidītiem pārsteigumiem. Jo cilvēku apkārt ir tik daudz, un katrs ir citādāks, un dažreiz kāda rīcība mēdz būt ļoti neprognozējama, jo kādam varbūt vienkārši nav vairs atpakaļceļa, lai labotu reiz pieļauto kļūdu. Bet varbūt kļūdas nemaz nav? Kas mums atliek? Nekā daudz. Samierināties vai arī ne."

Biļetes uz 13., 17., 18., 21. un 23. decembra izrādēm ir nopērkamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!