Foto: F64

Sestdien, 8. novembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mākslas un mūzikas centrā atklāta izstāžu cikla "Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture" otrā ekspozīcija. Tā veltīta Maijas Tabakas gleznām no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kolekcijas, kā arī jaunradītām Maijas Kurševas grafikām, portālu "Delfi" informē Ināras un Borisa Teterevu fonds.

Projekta "Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture" izstāžu ciklā būs redzami Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķu darbi, galvenokārt no LNMM krājuma.

Tāpat tiks izstādīti aktuāli strādājošu mākslinieku darbi, kuru daiļrades kāda šķautne tematiski vai stilistiski sasaucas ar attiecīgā klasiķa mākslu. Izstāžu pamatu veidos grāmata "Patība. Personības ceļā uz laikmetīgo mākslu. Padomju Latvijas 60. – 80. gadi".

Izstāžu cikla ietvaros tiks demonstrētas studijā "Platforma Film" nesen tapušas filmas par latviešu laikmetīgās mākslas klasiķiem, kā arī kinolentes par laimetīgās mākslas klasiķiem.

Maija Tabaka (1939) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju ar diplomdarbu "Jauno mākslinieku grupas portrets". Šī glezna ievada viņas figuratīvās glezniecības triumfu, sava veida gleznotu "teātri". Tabakas darbos atspoguļotas neparastas sievietes, čigāni, pasaku tēli, ievērojamas un interesantas latviešu un pasaules personības, kā arī citi iztēloti tēli.

Maija Kurševa (1981) zīmē, rada grafikas dažādās tehnikās, veido objektus un instalācijas, pasniedz Latvijas Mākslas akadēmijā Vizuālās komunikācijas nodaļā kursu "Ilustrācija" un ir viena no ilustrāciju žurnāla "Popper" radītājām. Arī Kurševas vizuālie tēli ir figuratīvi, tie ir apjukuši un emociju pārpilni mūsdienu pasaules iemītnieki. Pati māksliniece nenoliedz, ka viņas māksla savā ziņā ir pašterapija.

Izstāžu cikls notiek ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ciešā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Mūkusalas mākslas salonu un fondu "Mākslai vajag telpu".

Projekta idejas autore un kuratore ir Helēna Demakova, darba grupa – Brigita Zelča-Aispure, Aivija Everte, Ilze Egle, Ingrīda Peldekse, Katrīna Teivāne – Korpa un Dace Gasiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!