Foto: Jānis Deinats
Trešdien, 1. oktobrī, Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvoja režisora Borisa Frumina iestudētā Aleksandra Vampilova luga "Provinces anekdotes", kas sastāv no diviem viencēlieniem "Atgadījums ar metranpāžu" un "Divdesmit minūtes kopā ar eņģeli".

Izrāde ir par gļēvulību, kas noved pie agresijas, par to, kā tiek zaudēta cilvēcība.

Jauniestudējuma māksliniece ir Monika Pormale. Izrādē piedalās aktieri Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Varis Piņķis, Iveta Pole, Elita Kļaviņa vai Regīna Razuma un Jana Čivžele, Gatis Gāga un Ivars Krasts. Par darbu ar viņiem Boriss Frumins saka: "Jaunā Rīgas teātra aktieri nepieļauj kompromisus. Viņi izaicina."

"Man ir milzīgs prieks par to, ka Boriss Frumins starp darbu Ņujorkā un Singapūrā ir atradis laiku iestudēt izrādi arī Jaunajā Rīgas teātrī. Viņa pragmatiskā un brīnišķīgā pieeja darbam sniedz mums jaunu teātra un dzīves pieredzi," atklāj aktieris Andris Keišs.

Aktieris Ģirts Krūmiņš: "Boriss Frumins ar lugas tekstu strādā kā ar nošu partitūru – katram teikumam, vārdam, pauzei izrādē ir īpaša vieta un nozīme. Rakstītais teksts režisora vadībā atdzīvojas, kļūst apbrīnojami poētisks un iegūst traģikomisku saturu."

Boriss Frumins ir dzimis Rīgā, absolvējis Vissavienības Valsts Kinematogrāfijas institūta Kino režijas fakultāti (VGIK) Maskavā, strādājis Rīgas kinostudijā un Ļeņingradas filmu studijā Ļenfiļm. Režijā Frumins debitējis ar pilnmetrāžas filmu "Skolas direktora dienasgrāmata" (Ļenfiļm, 1975). Viņa filmu "Jaunības kļūdas" 1978. gadā padomju cenzūra aizliedza. Frumins emigrēja uz ASV, kur pasniedz kino režiju Ņujorkas Universitātē. 1988. gadā viņš atgriezās studijā Ļenfiļm, lai pabeigtu darbu pie aizliegtās filmas, ko 1989. gadā izrādīja Kannu, Londonas un Edinburgas filmu festivālu oficiālajās programmās.

Boriss Frumins Ņujorkas Universitātē uz mūžu ievēlēts par kinomākslas profesoru. Frumins izveidojis maģistra studiju programmu Baltijas Filmu un mediju skolā Tallinā, regulāri vada meistardarbnīcas Rīgā, Tbilisi, Maskavā, Singapūrā, Keiptaunā un Buenosairesā.

Tuvākās izrādes: 3., 4., 5., 30. un 31. oktobrī. Biļetes nopērkamas JRT kasē (Lāčplēša iela 25) un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!