Foto: LETA

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu paplašinās LNB Mākslas un mūzikas centra piedāvātās iespējas – plānos ietilpst gan mākslas literatūras krājuma papildināšana, gan laikmetīgās mākslas un kultūras lekciju un sarunu video arhīva veidošana. Arhīvā jau šobrīd publicēti mākslas festivāla "TÊTE-À-TÊTE" sarunu ieraksti, un kolekcija tiks arvien papildināta, portālu "Delfi" informē LNB runasvīrs Augusts Zilberts.

"Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mūzikas un mākslas centra potenciāls ir neaptverams. Mūsu sadarbības mērķis ir paplašināt bāzi mākslas izglītības jomā, padarot to bez maksas pieejamu ikvienam cilvēkam. Jau kopš seniem laikiem interese un izpratne par mākslas procesiem ir bijusi neatņemama sabiedrības attīstības sastāvdaļa. Mūsu vēlme ir pastiprināti sniegt iespēju apgūt tās zināšanas, kas veidotu izpratni par mūsdienu mākslu un mākslas vēsturi plašākam sabiedrības lokam visā Latvijā," akcentē mecenāts Boriss Teterevs.

"Savā darbībā Nacionālā bibliotēka īsteno trīs stratēģiskos pamatvirzienus – kultūru, izglītību un zinātni, kas pastāv gan neatkarīgi, gan savstarpēji papildinoši. Arī Gaismas pils kā mūsdienīgs informācijas un kultūras centrs pastāv un attīstās gan neatkarīgi, gan caur visdažādāko sadarbības partneru radošajām sinerģijām. Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam, kopīgi varēsim nodrošināt vēl daudzveidīgāku un augstvērtīgāku bibliotēkas mākslas un kultūrizglītības vidi izglītībai, pētniecībai un pašattīstībai. Pieejamas zināšanas par mākslu, tās vēsturi un kultūrām ir mūsdienu sabiedrības un bibliotēkas vērtībelements," norāda LNB direktors Andris Vilks.

Uzsākot sadarbību, LNB kopā ar Ināras un Borisa Teterevu fondu uzsācis veidot lekciju un sarunu video kolekciju, kurā iemūžinātas tikšanās ar izcilām personībām. LNB digitālajā bibliotēkā jau ir pieejamas (pēc pieprasījuma) Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla TÊTE-À-TÊTE 2014 ietvaros notikušās sarunas.

"JRT. Praktiskā prāta kritika — par vakardienu un rītdienu", 2014.
Sarunu ar latviešu režisoru Alvi Hermani vada mākslas zinātniece Helēna Demakova. Saruna notiek latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

"Mīts par kvantu", 2014.
Saruna ar kvantu fiziķi un pasaules Ekonomikas foruma balvas ieguvēju Vjačelsavu Kaščejevu. Sarunu vada filozofs Arnis Rītups. Saruna latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

"Zvaigznes, kas tās ir?", 2014.
Saruna ar mūsdienu amerikāņu literātu, tulkotāju, politisku publikāciju autoru, ASV literatūras kritiķu balvas laureātu (1999) Eliotu Veinbergeru (Eliot Weinberger). Sarunu vada publiciste, žurnāliste un tulkotāja Ieva Lešinska. Saruna notiek angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

"Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem", 2014.
Sarunu ar Krievijas laikmetīgās mākslas spilgto pārstāvi Dmitriju Gutovu vada publicists Ilmārs Šlāpins. Saruna notiek krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

LNB savu krājumu digitalizāciju veic kopš 2000. gada un tās digitālajā bibliotēkā 2014. gadā pieejami 1 000 pilni laikrakstu komplekti, 8 000 grāmatas, 30 000 attēli, 5 000 kartes un 1 000 skaņu ieraksti. LNB digitālā bibliotēka sniedz iespēju piekļūt tās krājumiem ne tikai lasītājiem Latvijā, bet no jebkuras vietas pasaulē. Ik mēnesi digitālās bibliotēkas krājumu izmanto lietotāji no 40 pasaules valstīm. Visplašāk izmantotās LNB digitālās kolekcijas ir vēsturisko laikrakstu portāls "periodika.lv" un attēlu kolekcija "Zudusī Latvija".

LNB Mākslas un mūzikas centrā iespējams saņemt profesionālu atbalstu radošo un kultūras nozaru jaunradei, studijām un pētniecībai vizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina, skatuves mākslas, kino, mūzikas un audiovizuālajās jomās. Mākslas un mūzikas centrā pieejamas trīs lasītavas: Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītava, Konrāda Ubāna Mākslas lasītava un Audiovizuālā lasītava. Centra vide un interjers piemērots ikvienam mākslas un mūzikas mīļotājam. Atsevišķas telpas un darba kabīnes paredzētas grupu nodarbībām, mūzikas instrumentu spēlēšanai, skaņu un video ierakstu izmantošanai. Pieejama arī telpa izstādēm un mūzikas salons nelieliem koncertiem, kā arī mākslas un literāriem pasākumiem.

2010. gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja ģimenes labdarības fondu, lai atbalstītu izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicinātu kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā. 2013.gadā notika pirmais fonda rīkotais mākslas festivāls "TÊTE-À-TÊTE". 2014. gadā, aptverot vairāk nekā 250 tūkstošiem interesentu, festivāls notika otro reizi. Tā ietvaros bija gan laikmetīgās mākslas izstādes un koncertu pirmatskaņojumi, gan tika atzīmēts Rundāles pils restaurācijas noslēgums, gan ar īpašu audio performanci pie sava darba — Mākslas muzeja "Rīgas Birža" simbola "Gondola" — atgriezās mākslinieks Dmitrijs Gutovs, notika vairāku filmu pirmizrādes, bet mākslas festivālu noslēdza leģendārā Londonas simfoniskā orķestra koncerts Latvijas Nacionālajā operā. Festivāla neatņemama sastāvdaļa ir sarunas ar pasaules atzinību guvušiem māksliniekiem un spilgtām personībām, kas saistīti ar festivāla pamatprogrammu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!