Foto: DELFI
Piektdien, piedaloties starptautiskās pieminekļu aizsardzības organizācijas "Europa Nostra" delegācijai, norisinājās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ēkas Eiropas atklāšana, kā arī grāmatas "Koka māja. Wooden House" atvēršana.

Sekmīgi realizētajai rekonstrukcijai jau rakstiski atzinību izteikuši "Europa Nostra" prezidents Plasido Domingo un bijušais prezidents Dānijas princis konsorts Henriks.

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka rekonstruēta tieši pēc "Europa Nostra" iniciatīvas ar ERAF finansiālu atbalstu. Saskatot Rīgas koka arhitektūras mantojuma arhitektonisko un kultūrvēsturisko vērtību, jau 2000. gadā starptautiskā organizācija piedāvāja finansiālu un profesionālu atbalstu Rīgas vēsturiskās koka apbūves saglabāšanas aktualizēšanā un īstenošanā, un ierosināja Rīgas pilsētai kopīgiem spēkiem atjaunot kādu vērtīgu koka māju pilsētas centrā.

Tika izveidota biedrība "Latvia Nostra" (dibinātāji: Dānijas Kultūras institūta direktore Rike Helmsa, Berga Bazāra līdzīpašniece, mākslas vēsturniece Ieva Laukers, arhitekti Pēteris Blūms, Juris Dambis un Zaiga Gaile) un atjaunošanai izraudzīta ēka Lāčplēša ielā 55, kas celta 1819. gadā kā Katrīnas skola.

Starptautiskā sadarbības projekta mērķis bija izcelt Rīgas koka arhitektūras unikālās īpašības un mainīt sabiedrības attieksmi pret koka mantojumu, kā arī demonstrēt mūsdienīgu pieeju vecu koka ēku rekonstrukcijā un restaurācijā. Arhitektes Zaigas Gailes birojs 2001. gadā izstrādāja skolas ēkas atjaunošanas projektu, desmit gadu laikā tas divas reizes tika pārskatīts un aktualizēts, līdz 2011. gadā saņēma finansējumu, un sākās atjaunošanas darbi. Ēkas rekonstrukcija tika pabeigta 2013. gada decembrī, un 2014. gada maijā "Latvijas arhitektūras Gada skatē" projekts ieguva Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu.

Skolas ēkas vēsture un atdzimšana dokumentēta grāmatā "Koka māja. Wooden House".

Grāmatā apkopoti stāsti un vizuālas liecības par skolu un dzīvi tajā no Katrīnas skolas laikiem līdz rekonstrukcijai – Rīgas un Tartu arhīvu materiāli, ēkas oriģinālie rasējumi, dažādu laiku ēkas uzmērījumi, plāni, zīmējumi, dokumenti, fotogrāfijas, bijušo un tagadējo audzēkņu un pedagogu atmiņas un mācību darbu reprodukcijas, "Europa Nostra" dalībnieku vēstules – akcentējot ēkas vietu Rīgas kultūrtelpā un lomu Eiropas arhitektūras kontekstā.

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcijas projekta autori ir Zaigas Gailes birojs – Zaiga Gaile, Ingmārs Atavs, Liene Griezīte, Andra Šmite, Ģirts Kalinkevičs, Ineta Solzemniece-Saleniece, Dāvis Gasuls, Kristīne Riba, Romans Siņicins, bet būvdarbus veica uzņēmumi "Abora" un "Āboltiņa būvuzņēmums "AG""

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!