Foto: EPA/LETA

Ebreju izcelsmes poļu kinorežisoram Romānam Polaņskim nācies atteikt dalību Lokarno filmu festivālā Šveicē, jo vietējie iedzīvotāji protestēja pret pedofilijā apsūdzētā filmu veidotāja ierašanos, ziņo britu laikraksts "The Guardian".

Polaņskis vēlējās klātienē saņemt balvu par mūža ieguldījumu kino un prezentēt jaunāko filmu "Venus in Fur", taču šveiciešu politiķi un vietējie iedzīvotāji pret to iebilda.

"Dārgie draugi, ar nožēlu paziņoju, ka mana plānotā ierašanās Lokarno festivālā izsaukusi saspīlējumu un skandālus starp tiem, kas nav mierā ar manu ierašanos," raksta Polaņskis. "Man ar smagumu sirdī nākas atcelt vizīti. Man no sirds žēl, ka nākas jūs pievilt."

Kā vēstīts, 1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Šveices varasiestādes 2009.gadā pēc ASV pieprasījuma arestēja franču režisoru, kad viņš devās pēc balvas uz Cīrihes kinofestivālu. Pēc vairākiem cietumā pavadītiem mēnešiem Polaņskim tika mainīts drošības līdzeklis uz mājas arestu, kura laikā viņš atradās savā brīvdienu mājā slēpošanas kūrortā Gštādē, gaidot Šveices varasiestāžu lēmumu par viņa izdošanu vai neizdošanu ASV.

Galu galā, 2010.gada jūlijā Šveices tiesa noraidīja ASV prasību viņu izdot un atcēla mājas arestu, tomēr apsūdzības dzimumnoziegumos ASV nav atceltas.

2011.gadā Polaņskis atgriezās Cīrihes kinofestivālā, kur viņam tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu. Kamēr daļa kino industrijas darboņu un fanu viņu uzņēma ar sajūsmu, citi nosodīja tamlīdzīgu balvu pasniegšanu Polaņskim.

Šveices kristīgie demokrāti aicināja dalībniekus neapmeklēt Lokarno festivāla balvu pasniegšanas ceremoniju, bet Tičīno kantona politiķis Fjorenco Dado sociālajos tīklos raksturoja Polaņski kā "pedofilu, kurš sazāļoja un izvaroja meiteni, bet tagad tiek uzņemts ar apbalvojumiem".

Tikmēr Lokarno festivāla rīkotāji norāda, ka protestētāju "iejaukšanās festivāla mākslinieciskajā brīvībā nav pieņemama". "Tas ir skumji, ka māksliniekam netiek ļauts izpausties. Es saprotu viņa lēmumu un cienu to. Cerams, šis notikums atgādinās, ka festivāli ir satikšanās vieta, kurā pastāv brīvība," sacīja mākslinieciskais direktors Karlo Katrjans. "Protams, kad lietots tāds vārds kā "pedofils", tad nevar runāt pretī. Taču Polaņskis nav pedofils."

Polaņskis šobrīd brīvi pārvietojas starp Franciju un Šveici.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!