Foto: Publicitātes foto

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums ir ikgadējs Nacionālā Kino centra organizēts starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem. Šogad tas notiks no 3. līdz 7. septembrim.

Foruma ietvaros Nacionālais Kino centrs ikvienam interesentam piedāvā filmu programmu "Klusuma spēks". Tajā šogad iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas no Dānijas, Indijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas un citām.

Rīgā no 3. līdz 7. septembrim filmu programma tiks demonstrēta kinoteātrī "K.Suns" un jau trešo gadu tā būs pieejama arī skatītājiem Latvijas reģionos – Jēkabpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Filmu programmu "Klusuma spēks" atklās filma "Tēvocis Tonijs, Trīs muļķīši un VDK" ("Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service"), kas, mēģinot labot netaisnības Bulgārijas kino vēsturē, izraisījusi plašas diskusijas par autortiesību jautājumiem un cenzūras klātesamību mūsdienu sabiedrībā.Šīm tēmām tiks veltīta arī diskusija pēc filmas seansa 3. septembrī, piedaloties filmas režisorēm Minai Milevai un Veselai Kazakovai (Mina Mileva, Vesela Kazakova).

Rīgā ieradīsies arī filmas "Dvīnes" ("Twin Sisters") režisore Mona Frīsa Berteusena (Mona Friis Bertheussen, Norvēģija), lai 4. septembrī tiktos ar skatītājiem un dalītos ar neticamo stāstu par ķīniešu dvīņu māsiņām, kas tika nodotas adopcijai dažādos kontinentos. Viņu ģimenes ir pieņēmušas izaicinājumu uzturēt saikni - par spīti kilometru un kultūru attālumam, kas šķir Norvēģiju un ASV. Šī filma 2013. gadā saņēmusi skatītāju balvu nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Eiropā – IDFA, Nīderlandē.

5. septembrī klātienē būs iespējams tikties ar vācu režisoru Sebastianu Mecu (Sebastian Mez). Viņa filma "Metamorfozes" ("Metamorphosen") par Jekaterinburgas rajonu Urālos, kur ir viens no augstākajiem radiācijas līmeņiem uz mūsu planētas, sagraus ilūzijas par to, ka iespējams abstrahēties no kaimiņos notiekošā.

Diskusijas ar filmu režisoriem būs vērojamas arī interneta tiešraidē.

Filmu programmas nosaukums "Klusuma spēks" šogad lielā mērā ir veltīts Frīdai – vienīgajai grupas "The Beatles" sekretārei, kuras šarms ir savaldzinājis amerikāņu režisoru Raienu Vaitu (Ryan White) un licis tapt iedvesmojošai filmai "Bītlu labā feja" ("Good Ol' Freda").

Personība iedvesmo arī Dānijā tapušajā filmā "Dejo man!" ("Dance for Me"). Tajā režisore Katrīne Filpa (Katrine Philp) iepazīstina ar krievu puisi Jegoru, kas ir pārcēlies uz dzīvi svešā ģimenē, lai kļūtu par dāņu pusaudzes Mijas deju partneri.2012. gadā šī vēl nepabeigtā filma piedalījās Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā projektu tirgū.

Par iederēšanos citā valstī režisores Elīnes Helēnas Šellekensas (Eline Helena Schellekens) filmā "Lidijas īstās mājas" ("A Home for Lydia") domā un dzied arī enerģiska Nīderlandē dzīvojoša meitenīte Lidija.

Sabiedriski politiskām aktualitātēm programmā "Klusuma skaņas" veltīta ēģiptiešu izcelsmes režisores Džehanas Nūdžeimas (Jehane Noujaim) filma "Laukums" ("The Square") - šogad nominēta Oskaram kā labākā dokumentālā filma. Tā dokumentē notikumus Ēģiptē laikā no 2011. līdz 2013. gadam, kad tika gāzta 30 gadus pastāvošā Hosni Mubaraka diktatūra. Filma piedāvā aizdomāties par sabiedrības spēju un vēlmi mainīties.

Pavisam cita rakstura filma – norvēģu režisora Hovara Bustnesa (HåvardBustnes) "Neatlaidīgās vecmāmiņas" ("Two Raging Grannies") - iepazīstinās skatītājus ar Šērliju un Hindu, divām pieklājīga vecuma amerikāņu kundzītēm, kas mēģinaizprast, cik pamatota ir dzīšanās pēc ekonomiskās izaugsmes.

Vizuāli iespaidīgākā filma programmā ir indiešu režisores Faridas Pačas (Farida Pacha) "Sāls" ("My Name is Salt"). Šīs filma seansā iespējams baudīt citu laika ritējumu, sekojot tam, kā Indijas tuksnesī tiek iegūta baltākā sāls uz mūsu planētas.

Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

Skolēniem, studentiem, pensionāriem un filmu profesionāļiem seansi pieejami bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!