Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 17. jūlijā, Latvijas Nacionālajā operā notiks Rodiona Ščedrina operas "Apburtais ceļinieks" viesizrāde, kuras laikā Sanktpēterburgas Marijas teātra mākslinieku veikumu ikviens varēs vērot arī skvērā pie operas nama.

Viena no jaunākajām krievu komponista Ščedrina operām Latvijas skatītājiem tiks demonstrēta uz liela izmēra ekrāna pie Operas Jaunās zāles, parkā pie pilsētas kanāla. Šim nolūkam zem klajas debess tiks izvietoti ap 400 krēslu, un visi interesenti varēs bez maksas izbaudīt pasaulslavenā teātra mākslinieku sniegto muzikālo priekšnesumu, sola organizatori.

Operas "Apburtais ceļinieks" atklātā translācija sāksies ceturtdien, 17. jūlijā, pulksten 20. Ieeja – bez maksas.

Solisti – Kristīna Kapustinska, Sergejs Aleksaškins, Andrejs Popovs; diriģents – Valērijs Gergijevs.

Operu pēc Nikolaja Ļeskova stāsta "Apburtais ceļinieks" Rodions Ščedrins sarakstījis pēc amerikāņu diriģenta Lorina Māzela pasūtījuma un viņam arī veltījis. Operas koncertizpildījuma pirmatskaņojums Māzela vadītā Ņujorkas Filharmonijas orķestra izpildījumā notika 2002. gada 19. oktobrī Ņujorkas Eiverija Fišera koncertzālē.

Pēc Valērija Gergijeva iniciatīvas "Apburtais ceļinieks" 2007. gadā pirmo reizi Krievijā tika izpildīts nesen atklātajā Marijas teātra koncertzālē. Pēc gada notika režisora Alekseja Stepaņuka un mākslinieka Aleksandra Orlova uzvestās skatuviskās versijas pirmizrāde.

Izrāde ir apbalvota ar Krievijas Nacionālo prēmiju "Zelta maska" (Labākā sieviešu loma – Kristīna Kapustinska, Labākais komponista darbs – Rodions Ščedrins) un kopš tā laika ar lieliem panākumiem tiek izrādīta Marijas teātrī.

"Mūsdienās opera jau sen nav elitārs mākslas veids, kas interesē galvenokārt melomānus un augstāko sabiedrību. Latvijā ir liela interese par šo žanru, un laika gaitā tā tikai aug. Īpaši tas sakāms par Eiropas un pasaules labāko teātru – un Marijas teātris neapšaubāmi ir to skaitā – mākslinieku veidotajām muzikālajām izrādēm.

Ļoti priecājamies, ka mums ir iespēja sarīkot Rīgā tik unikālu pasākumu, kas, esmu pārliecināta, kļūs par vēl vienu spožu krāsas triepienu šīs vasaras izcilajā Latvijas galvaspilsētas kultūras dzīves paletē," notikumu komentē Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna.

Pasākumu rīko Rietumu Bankas Labdarības fonds sadarbībā ar kompāniju Art Forte un Sanktpēterburgas Marijas teātri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!