Foto: Publicitātes foto
No 30. maija līdz 24. augustam trīs daļās norisināsies skaņu mākslas izstāde "SKAN II", informē nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība "Skaņu Mežs". Izstāde ir projekta "Rīga 2014" notikums.

Tā notiks Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā, kā arī Kalnciema kvartāla galerijā un Pārdaugavas koka muižās. Programmā iekļauti tādi mākslinieki kā Evelīna Deičmane, Voldemārs Johansons, K.M.fon Hausvolfs un Leifs Elgrēns, kā arī Makss Īstlijs un citi.

2007.gadā nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība "Skaņu Mežs" rīkoja pirmo skaņu mākslas izstādi "SKAN", kurā piedalījās 12 starptautiski atzīti un vietējie mākslinieki un kas notika kādreizējā Cigoriņu un makaronu fabrikā pie Arkādijas parka.

Toreiz Latvijas laikmetīgās kultūras norišu kontekstā "SKAN" bija vienreizējs notikums, jo tik plaša skaņu mākslas žanram veltīta izstāde Rīgā notika pirmo reizi. Šis fakts nepalika nepamanīts arī starptautiskā arēnā un atzinīga recenzija tika publicēta britu avangarda mūzikas žurnālā "The Wire".

Ir pagājuši 7 gadi un Eiropas Kultūras galvaspilsētas oficiālajā pasākumu programmā ir iekļauta izstāde "SKAN II". Izstāde arī šoreiz pulcēs izcilus māksliniekus no visas pasaules, kuru radošās izpausmes centrā ir skaņa.

Skaņu mākslas kontekstā būtiska nozīme ir mākslas darbu izstādīšanas telpai, ko nosaka tās arhitektoniskie, vēsturiskie, sociālie un akustiskie apstākļi. Mākslas darbs nenoliedzami mijiedarbojas ar telpu. Tāpēc par izstādes norises vietu ir izvēlēts Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs Rīgā, kā arī Kalnciema kvartāla galerija un Pārdaugavas koka muižas.

"SKAN II" mērķis ir ļaut, lai šī estētiskā pieredze sasniegtu ne vien mākslas interesentus, bet arī nejaušus garāmgājējus.

Skaņu mākslas darbi spēj telpu akcentēt un pārveidot par īpaša notikuma vietu. Botāniskais dārzs kā izstādes galvenā norises vieta kalpos par centrālo asi, lai pievērstu uzmanību arī pieguļošajam Pārdaugavas vēsturiskās apbūves rajonam. Tas nes sevī vēstures un kultūras slāni, ko ir vērts izcelt – gan tādas vietas kā aizmirstā Filosofu aleja, gan vecās muižas un koka ēkas - tostarp Botāniskajā dārzā esošā Volfšmita muiža. "Skaņu Mežs" spēj šo pilsētvidi akcentēt caur materiālu, kas ir tā radošā piedāvājuma pamats – proti, skaņa.

Izstāde notiks trīs daļās no 30. maija līdz 24. augustam. Tajā kopumā piedalīsies 18 mākslinieki, kas pārstāv plašu piegājienu spektru audiovizuālajai mākslai: Jitske Blom & Thomas Rutgers / Peter Bogers / Aernoudt Jacobs / Signe Lidén / David Helbich / Pascal Broccolichi / Stefan Roigk / RIXC / Anke Eckardt / Tommi Grönlund & Petteri Nisunen / Heimo Lattner & Judith Laub / Carl Michael von Hausswolf & Leif Elggren / Evelīna Deičmane / Max Eastley / Voldemārs Johansons / Michael Schumacher / Edwin van der Heide & Jan-Peter Sonntag / Christian Skjødt.

Izstādes galvenie atbalstītāji ir nodibinājums "Rīga 2014", Eiropas Savienības Nacionālo kultūras institūtu tīkls "Global", Britu Padome, Dānijas Kultūras institūts, Francijas Institūts, Gētes institūts Rīgā un Ziemeļu ministru padomes birojs.

Izstāde atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz svētdienai, plkst. 13-18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!