Foto: DELFI

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) vārdā izsaku pateicību visiem 18. janvāra akcijas "Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde" dalībniekiem, tostarp ap 800 Latvijas bibliotekāriem, Latvijas un ārzemju medijiem, uzņēmumiem un amatpersonām par lielo atsaucību. Cilvēku prieks un interese par jauno bibliotēku deva mums sparu un apņemšanos darīt visu iespējamo, lai jau 2014. gada vidū Latvijas Nacionālā bibliotēka būtu atvērta un gatava uzņemt ikvienu, kam interesē zināt un uzzināt, portālam "Delfi" stāsta LNB direktors Andris Vilks.

Spītējot aukstumam, pasākumā piedalījās vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku no visas Latvijas, tostarp arī no ārzemēm – Baltijas valstīm, Vācijas, Zviedrijas, Šveices, ASV, Krievijas un citām.

Piecu stundu laikā no LNB vecās ēkas K. Barona ielā 14 uz jauno ēku Mūkusalas ielā 3 no rokas rokā, cilvēkiem dziedot un gavilējot, sirsnīgā atmosfērā tika pārnestas aptuveni 2000 grāmatas.

Tās tika izvietotas Tautas grāmatu plauktā, kas ēkas ātrijā slejas piecu stāvu augstumā un ir viens no centrālajiem tās interjera elementiem. Katra no akcijas laikā pārvietotajām grāmatām ir kāda cilvēka dāvinājums LNB – personīgi nozīmīga un īpaša grāmata, kuras titullapā ierakstīts vēstījums vai personisks stāsts, kas saistās ar konkrēto izdevumu. Jāpiebilst, ka, lai gan tautas ziedotās un akcijas laikā uz jauno ēku pārnestās grāmatas atradīsies goda vietā – Tautas grāmatu plauktā, – tās būs iespējams arī saņemt lasīšanai.

Pirmā grāmata, kas akcijā "Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde" sāka ceļu uz jaunajām mājām, bija 1825. gadā Sanktpēterburgā latviešu valodā izdotā Bībele, ko bibliotēkai uzdāvinājis grāfs Lambsdorfs. Savukārt pēdējā un visilgāk pa cilvēku rokām ceļojusī akcijas grāmata bija Pētera Upenieka "Balandnieki".

Turpmākajos mēnešos turpināsies darbs pie Gaismas pils telpu un teritorijas labiekārtošanas, kā arī pakāpeniskas grāmatu un citu bibliotēkas krājuma vienību pārvietošanas uz jauno ēku. Paredzēts, ka pirmās lasītavas un izstādes apmeklētājiem durvis vērs aprīlī.

Līdz jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanai 29. augustā – bibliotēkas 95. gadu jubilejā – atlikušas 220 dienas, atgādina Vilks.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!