Foto: LETA
Neatkarīgie teātri ir labs meklējumu lauks, kas ir ļoti nepieciešams teātru attīstībai, intervijā aģentūrai BNS sacīja Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

"Neatkarīgie teātri ir ļoti labs meklējumu lauks, tur tiek iestudētas eksperimentālas izrādes, meklējumi, kas ir ļoti nepieciešami visu teātru attīstībai," viņa teica, piebilstot, ka neatkarīgie teātri paplašina arī skatītāju iespējas izvēlēties, ko skatīties.

Tāpat ir attīstījusies laikmetīgā deja, tiek piedāvātas vairākas laikmetīgās dejas izrādes, kas arī mēdz iekļauties neatkarīgo teātru repertuārā.

"Neatkarīgo teātru attīstība neatļauj iestigt pašapmierinātībā lielajiem valsts teātriem," atzina Šiliņa-Gaismiņa, norādot, ka Latvijā ir diezgan daudz neatkarīgo teātru un LTDS ļoti cenšas atbalstīt to darbību, lai teātra process būtu daudzveidīgs.

Tomēr šiem teātriem neklājas viegli, ņemot vērā, ka valsts finansējums ir ļoti mazs, un ir apbrīnojami, ka šie teātri spēj izdzīvot. "Kultūras ministrija dažkārt rīko konkursus, tāpat ir iespēja iesniegt projektus Valsts kultūrkapitāla fonda konkursos, kas ir vienīgā cerība."

Savukārt, piemēram, Igaunijā jau daudzus gadus ir septiņreiz lielāks kultūrkapitāla finansējums nekā Latvijā, līdz ar to viņiem ir ļoti daudz neatkarīgo teātru un neatkarīgo projektu, tiek īstenoti arī vairāki interesanti vasaras projekti.

Zināmākie neatkarīgie teātri Latvijā ir "Dirty Deal Teatro", Ģertrūdes ielas teātris, "Skatuve", Teātris TT, Karaliskais improvizācijas teātris, Dramaturgu teātris, apvienība "Nomadi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!