Foto: Publicitātes foto
"kim?" Laikmetīgās mākslas centrs iepazīstina ar jauno izstāžu ciklu un, atbildot uz jautājumu "kas ir māksla?", ar mākslinieku un izstāžu radošās komandas sniegtu ieskatu izstāžu ekspozīcijās dod iespēju gūt izpratni par mākslas darbiem Maijas Kurševas personālizstādē "Seriāls" un RIXC organizētajā izstādē "Save As".

Izstādes tiks atklātas 9. oktobrī pulksten 19.

'Seriāls' (2013)

Foto: Publicitātes foto

Maijas Kurševas personālizstādē "Seriāls" stāsts ir par ritmu, ikdienu, automātismu. Māksliniece stāsta: "Es uztaisīju nedaudz jocīgu fotokolāžu (pieliku tās rociņas izgrieztas no vienas procesa fotogrāfijas), bet nu uz to pusi jau būs."

"Strādājot pie izstādes darbiem, es ļoti uzticējos pašam darba procesam. Es veidoju lietas. Mīcīju plastilīnu un mālu, cilāju, slīpēju, kasīju, mazgāju ģipsi un porcelānu. Strādāju ar materiālu, ar kādu līdz šim nebiju darbojusies. Gala produkts - priekšmets, kas būs redzams izstādē, ir darba procesa un rezultāta ilustrācija. Es domāju par to, ko es daru un taisīju to, ko es domāju. 

Uz finiera iefrēzētajā zīmējumā redzams porcelāna roku izgatavošanas process. To pašu roku, kas no apakšas pietur biezo finiera plāksni.

Nu redz, tajā zīmējumā es arī izmantoju mehānisku atkārtošanos, pārkopētus elementus, pavairotas lietas tāpat (kaut kādā ziņā), kā tiek pavairotas paša porcelāna rokas - no vienas un tās pašas formas. Porcelāns jau vispār ir izsmalcināts materiāls, bet es to nolieku komplektā ar tik piezemēto finieri un domāju par atkārtošanās loģiku, kopijām, rutīnu un ikdienas svētajiem mirkļiem, nu, piemēram, malkas skaldīšana. Jo tā jau tāda garlaicīga nodarbe, bet kaut kas fundamentāls tur ir!" teic Kurševa.

Izstāde "Seriāls" apskatāma "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā no 10.oktobra līdz 17.novembrim, atklāšana - 9.oktobrī pulksten 19.

'Refunct Media' (Otrreizējās lietošanas mediji) (2010)

Foto: Publicitātes foto

"ReFunct Media" ir multimediju instalācija, kas otrreizēji izmanto tādas novecojušas mediju tehnikas kā digitālo un analogo mediju atskaņotājus un uztvērējus. Darba tapšanai Rīgā tika izmantoti iedzīvotāju ziedotie vecie televizori, kurus mākslinieki izjauca un pārveidoja, savienojot tos lielā un sarežģītā elementu sistēmā.

Instalācijas autori ir franču mākslinieks Bendžamins Galons un nīderlandiešu mākslinieki Karls Klomps, Gijs Gīskess, Toms Verbrugens, kurus vieno pētnieciska interese par novecojošām mediju tehnoloģijām un to attiecībām ar bioloģiskajām sistēmām dabā. "ReFunct Media" atspoguļo tādas bioloģiskas norises, kādas sastopami dabā, piemēram, mutācija, parazītisms. "ReFunct Media" darbs tiecas atklāt novecojušu mediju tehnoloģiju jaunās iespējas, tādējādi risinot gan ekoloģiskos jautājumus, gan cilvēku un tehnoloģiju savstarpējas attiecības.

Darbs apskatāms izstādē "Save As" "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā no 10. oktobra līdz 17. novembrim. Izstādes atklāšana - 9. oktobrī pulksten 19.

'XChange' – Interneta radio tīkls (1997)

Foto: Publicitātes foto

Atceroties interneta ienākšanu Latvijā pirms vairāk kā 15 gadiem, darbs "Xchange" manifestē latviešu  interneta mākslas pionieru, E-Lab un RIXC dibinātāju Rasas Šmites un Raita Šmita novatorismu un radošumu laikā, kad pēc Padomju Savienības sabrukšanas jaunajiem māksliniekiem beidzot pavērās iespējas veidot sakarus ar domubiedriem Rietumu pasaulē.

Šajā izstādē apmeklētāji varēs aplūkot, kā darbojās viena no pirmajām Interneta radio studijām, ko bija izveidojuši Rīgas ELab mākslinieki. Kopā ar skaņu māksliniekiem, dīdžejiem, mūziķiem,  un citiem "elektroniskajiem aktīvistiem" no visdažādākajām pasaules valstīm, E-Lab izveidoja "Xchange" - kreatīvo interneta radio tīklu, kas kalpoja kā sadarbības platforma tiešraides skaņu eksperimentiem virtuālajā kibertelpā.

90. gadu nogalē "Xchange" tīkla dalībnieki regulāri tikās interneta virtuālajā telpā, lai veidotu globālajā tīmekli ceļojošas skaņu "cilpas". Improvizētajā "Xchange" studijā izstādes apmeklētāji varēs paši izmēģināt ierunāt (vai atskaņot kādu vēstījumu) un noklausīties, kā tas pēc kādas minūtes, izceļojies pa interneta serveriem un savienojumiem, apaudzis ar elektronisko tehnoloģiju trokšņu un skaņu uzslāņojumiem, atgriežas studijā.

Darbs apskatāms izstādē "Save As" "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā no 10. oktobra līdz 17. novembrim. Izstādes atklāšana - 9. oktobrī pulksten 19.

'OSS/****' (Operētājsistēma) (1999)

Foto: Publicitātes foto

OSS - ir saīsinājums no "operētājsistēma". Šo subversīvo operētājsistēmu MAC un PC datoriem ir radījuši nīderlandiešu un beļģu mākslinieku pāris Džoanna Hīmskerka un Dirks Pēzmans, dēvēti par JODI. Jodi ir agrīnās Interneta mākslas pionieri, kuru māksliniciskā misija ir radīt jauna veida informācijas tehnoloģiju estētiku, apgāžot vispārpieņemtos priekštatus par datoriem, datorsistēmām un datorprogrammatūrām, datortīkliem un pat datorspēlēm.  

Jodi radītais OSS ir CD-rom's, kuru ievietojot jūsu datorā, ar to sāk notikt neparastas lietas. Rīklogi sāk vērties vaļā viens pēc otra, pieblīvējot jūsu ekrānu un izjaucot jūsu sākotnējo nodomu. Pele, līdzko jūs to sākat kustināt, sāk zīmēt melnas, pelēkas un baltas savienotas līnijas.

Vēl vairāk jūs visu sarežģīsiet, ja sāksiet darboties ar klaviatūru - mainīsies arī jūsu datora darbvirsmas vizuālais izskats, parādīsies dažādas skaņas un mainīga lieluma teksti, kas kopā ar neskaitāmajiem iepriekš atvērtajiem logiem, kustēsies stroboskopiskā ritmā, radot pilnīgi jaunu priekštatu par to, kā spēj uzvesties jūsu dators.

Darbs apskatāms izstādē "Save As" "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā no 10. oktobra līdz 17. novembrim. Izstādes atklāšana - 9. oktobrī pulksten 19.


'YouTube sagraušana' (2012)

Foto: Publicitātes foto

Darba "YouTube sagraušana" (2012) autors ir Parags Kumars Mitals, digitālo mediju mākslinieks no ASV, kurš pēta cilvēka audiovizuālās uztveres modeļus. Darbā "YouTube sagraušana" mākslinieks sarīkoja akciju, kurā viņš miksēja un sintizēja iknedēļas "YouTube"  Top 10 video, lai radītu jaunu video. Par pamatu viņš izmantoja pirmo vietu ieguvušo video, ko miksēja ar pārējiem deviņiem labākajiem. Viņa mērķis bija darīt to ik nedēļu tik ilgi, līdz kāds no šiem video nokļūtu "YouTube" Top 10 sarakstā.

Tomēr pēc piecām nedēļām mākslinieks saņēma sūdzību par autortiesību pārkāpumiem, kas balstījās uz faktu, viņš savos darbos izmanto top 10 pirmās vietas video saturu. Mākslinieka video klipiem tika liegta pieeja. Lai atjaunotu savu kontu, viņam bija jānoskatās animācijas klips par autortiesību likumu un jānoliek tests par autortiesību zināšanām.

Vēlāk Mitals izveidoja sintēzi arī par to video animāciju, no kuras viņš mācījās autortiesību likumu. Ļoti iespējams, ka šie sūdzību ziņojumi automātiski nāca no "YouTube" servisa, kurš atbildīgs par saturu un autortiesību aizsardzību. Mākslinieks apstrīdēja "YouTube" pieņemto lēmumu, pierādot, ka viņš nav pārkāpis autortiesības un viņa darbi atkal tika atļauti un atjaunoti YouTube vidē.

Darbs apskatāms izstādē "Save As" "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā no 10. oktobra līdz 17. novembrim. Izstādes atklāšana - 9. oktobrī pulksten 19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!