Foto: Publicitātes foto

Jaunais Rīgas teātris (JRT) ar režisora Alvja Hermaņa iestudēto izrādi "Oblomovs" 6. un 7. oktobrī viesosies festivālā "Baltijas nams" ("Baltijskij Dom"), kas norisinās Sanktpēterburgā. Savukārt izrādi "Garā dzīve" 12. un 13. oktobrī varēs novērtēt Starptautiskā teātra festivāla "TEART" skatītāji Minskā, bet 19. un 20. oktobrī – Eiropas Centrālās bankas Eiropas kultūras dienu "Latvija 2013" apmeklētāji Frankfurtē.

Teātra festivāla "Baltijas nams", kurā JRT viesojies jau vairākkārt, biogrāfija sniedzas līdz 1936. gadam, kad tika dibināts Ļeņingradas Valsts teātris. 1991. gadā teātris pārdēvēts par Sanktpēterburgas Valsts teātri "Baltijas nams", bet pēc deviņiem gadiem ieguva teātra festivāla statusu.

Festivālā piedalās pārsvarā Baltijas reģiona valstis, bet tā pastāvēšanas laikā piedalījušies vairāk nekā simts teātru no trīsdesmit valstīm. "Divdesmit pirmā gadsimta sākums ir festivāla pacēluma laiks – tas  aug, attīstās, rodas jaunas idejas. Festivāls "Baltijas nams" tiek uzskatīts  par vienu no Sanktpēterburgas laikmetīgās kultūras centriem," stāsta JRT pārstāvji.

Starptautisko teātra forumu "TEART" rīko "Visual and Performing Arts Centre", kas dibināts 2010. gada decembrī, lai īstenotu starptautiskus kultūras un izglītības projektus kino, teātra,  tēlotājmākslas nozarē un stiprinātu Baltkrievijas tēlu pasaulē. Centrs vēl organizē  Minskas starptautisko kino festivālu "LISTAPAD" un teātra projektu "Zelta Maska", kā arī daudzus citus projektus.

Savukārt Eiropas Centrālās bankas Eiropas kultūras dienās uzmanība tiek pievērsta kultūrai kā "Eiropas māju" pamatam un dažādām formām, kādas tā veido Eiropas Savienības valstīs. Katru gadu cita valsts tiek pārstāvēta Frankfurtē ar izcilākajiem kultūras darbiniekiem. Skatītājus priecē dažādi koncerti, lasījumi, filmas, neparasti teātra projekti, izstādes par arhitektūru un fotogrāfiju, lekcijas un speciālas programmas bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!