Foto: Publicitātes foto
Šonedēļ Mākslas festivāls "Cēsis 2013" aicina apmeklēt divus koncertus, četrus kino seansus un Valmieras teātra iestudējumu "Jūlijas jaunkundze", kā arī piedāvā apmeklēt festivāla izstādes gida pavadībā, tādējādi gūstot daudz plašāku ieskatu vizuālās mākslas programmā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

11. jūlijā pulksten 20 būs festivāla īpašā viesa Luvēnlanēvas studentu simfoniskā orķestra koncerts "Dejas ar Riekstkodi un Beļģijas studentu orķestri". Luvēnlanēvas orķestris šomēnes veic koncerttūri pa Latvijas pilsētām. Luvēnlanēva ir neliela pilsētiņa Beļģijas vidienē, kur kopš 1980. gada pilsētas augstskolai ir simfoniskais orķestris. Jau desmit gadu orķestra mākslinieciskais vadītājs ir ir diriģents Filips Žerārs. Filips Žerārs diriģē Beļģijas lielākos orķestrus, piedalās festivālos kā kamermūziķis un ir arī pieprasīts karalienes Elizabetes konkursa koncertmeistars.

Luvēnlanēvas studentu simfoniskajā orķestrī spēlē ap 70 mūziķu – galvenokārt Luvēnas Katoļu universitātes studenti un absolventi. Orķestra uzmanības lokā ir galvenokārt 19. gadsimta mūzika, un tās paraugus būs iespēja klausīties festivālā.

Programmas atslēgas vārds ir deja. Būs arābu un ķīniešu dejas no Čaikovska baleta "Riekstkodis", būs Brāmsa ungāriskie dejas soļi, Antonīna Dvoržāka "Slāvu dejas". Koncerta magnum opus – Dvoržāka Čellkoncerts, kur soliste būs Sāra Dipriē, jauna kamermūziķe, soliste un pedagoģe, mūziķu dzimtas pēctece.

11.jūlijā - īpaša programma jauniešiem un visiem, kas jūtas jauni. Par trīs latiem ir iespēja iegādāties vienotu biļeti uz trīs pasākumiem - visām festivāla izstādēm, Luvēnlanēvas studentu simfoniskā orķestra koncertu "Dejas ar Riekstkodi un Beļģijas studentu orķestri" un plkst. 22 "Nedēļas nogales ballīti" Fonoklubā, Rīgas ielā 47. Nedēļas nogales ballītē uzstāsies jauno Latvijas populārās un džeza mūzikas atskaņotāju apvienība "Bunch of Gentlemen". Jauniešu programma tiek piedāvāta ar īpašu SEB bankas atbalstu.

12. jūlijā pulksten 20 Festivāla zālē Cēsu sporta kompleksā varēs dzirdēt Simfonisko Galā koncertu ar diriģentu Andri Pogu un pianistu Reini Zariņu. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar Parīzē un Bostonā strādājošo latviešu maestro Andri Pogu piedāvās emocionāli un saturiski intensīvu programmu, kurā skanēs Dmitrija Šostakoviča pēdējā, 15. simfonija, franču mūsdienu komponista Marka Andrē Dalbavī populārākais darbs "Color", kurš Latvijā izskanēs pirmo reizi, kā arī Vitolda Ļutoslavska Klavierkoncerts, kurā klavieru solo izpildīs spožais, ar izcilu muzikālu inteliģenci apveltītais latviešu pianists Reinis Zariņš no Londonas.

13. jūlijā pulksten 20 Festivāla zālē Cēsu sporta kompleksā tiks izrādīta Augusta Strindberga "Jūlijas jaunkundze". Šim Valmieras teātra iestudējumam Vladislavs Nastavševs ir režisors, scenogrāfs, kostīmu mākslinieks un muzikālā noformējuma autors.

Lomās būs Inese Pudža, kura tieši par Jūlijas jaunkundzes lomu saņēma Latvijas Teātru gada balvu nominācijā "Gada jaunā skatuves māksliniece", Mārtiņš Meiers, Anta Aizupe.

Šis iestudējums tika nominēts Latvijas Teātru gada balvai 2011./2012. gada sezonā arī nominācijās - Gada dramatiskā teātra izrāde un Gada režisors. Iestudējums izpelnījās TV raidījuma "100 g kultūras" nomināciju balvai Kilograms kultūras 2012 kategorijā "Pārsteigums kultūrā" un laikraksta "Diena" Gada balvu kultūrā 2012 par pārsteidzošu un kvalitatīvu mākslas faktu.

Ņemot vērā skatītāju lielo interesi, 14. jūlijā plkst. 18 "Jūlijas jaunkundzei" Cēsu mākslas festivāla ietvaros notiks papildizrāde, vēsta festivāla ŗikotāji.

Turpināsim izrādīt arī Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlasi. 9. jūlijā pulksten 20 Cēsu pils klētī tiks izrādīta režisors Deivida Līnā "Lielās cerības" (1946). Tā tiek uzskatīta par visslavenāko Čārlza Dikensa romāna "Lielās cerības" ekranizāciju. Filma nominēta pieciem Oskariem, no kuriem ieguvusi divus – par labāko operatora un labāko mākslinieka darbu.

11. jūlijā pulksten 22 Cēsu pils pagalmā būs skatāms vēl viens no režisoru Pauela un Presbergera pazīstamākajiem kopdarbiem "Sarkanās kurpītes" (1948).

Savukārt 12. jūlijā tiks izrādīts režisors Karola Rīda dramatiskais trilleris par meliem, patiesību un pieaugšanu "Kritušais elks" (1948), bet 14. jūlijā tiks izrādīta režisors Roberta Hammera filma "Labas sirdis un dižciltība" (1949). Tā ir melnā komēdija par Luisu Mazīni, nabadzīgu D'Askoinas hercoga radinieku, kurš izstrādā atjautīgu plānu, kā mantot hercoga titulu un mantu, – atbrīvojoties no pārējiem likumīgajiem pretendentiem. Filmā visus astoņus D'Askoinus spēlē viens aktieris – Aleks Giness.

Vēl nedēļu nogalēs - piektdienās, sestdienās un svētdienās festivāla rīkotāji piedāvās ekskursijas gida pavadībā Vizuālās mākslas izstādēs angļu un latviešu valodā. Ekskursijā var piedalīties bez iepriekšējas pieteikšanās. Pulcēšanās Cēsu alus brūzī.

Ekskursiju laiki: piektdienās pulksten 15 un 18, sestdienās 12, 15 un 18, svētdienās 12 un 15.

Individuālus ekskursiju laikus var pieteikt, zvanot pa tālruni 20276533.
Ekskursijas biļete: viens lats, skolēniem, studentiem un pensionāriem atlaide - 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!